Brnianski vedci začnú s Britmi spolupracovať na výskume opráv DNA

Vedci, ktorí skúmajú korekčné mechanizmy v DNA, nadviazali spoluprácu s britskou spoločnosťou Artios Pharma. Zamerajú sa na chemické zlúčeniny pôsobiace na nukleázy, čo sú enzýmy, ktoré sa podieľajú na oprave poškodenej DNA.

30.06.2017 14:00
dna Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Zablokovanie opravného procesu v rakovinových bunkách vedie k ich zničeniu,“ informovala o plánovanej spolupráci Ema Wiesnerová z tlačového odboru Masarykovej univerzity.

Artios bude financovať výskumnú skupinu a spolupracovať s ňou tak, aby spoločne doviedli výskumný program do fáz klinického testovania. Na konci snaženia potom môže byť patent alebo dokonca liek na nádorové ochorenia. Zmluva podpísaná na dva roky s možnosťou predĺženia o ďalšie dva umožňuje spoločnosti Artios získať licenciu na jednu alebo viacero skupín látok, ktoré blokujú činnosť nukleázy.

Nukleázy existujú vo všetkých typoch buniek. Spolupráca brnianskych vedcov s britskou firmou sa zameria na inhibíciu nukleázy v mieste poškodenej bunkovej DNA. Inhibícia je proces, keď väzba určitej látky spôsobí zníženie aktivity enzýmu. Odborníci sa domnievajú, že látky blokujúce činnosť nukleázy môžu mať široký potenciál pri liečbe celého radu nádorov. Zaujímavé môže byť aj použitie inhibítorov nukleázy v kombinácii s ďalšími typmi protinádorovej liečby od štandardného ožarovania až po imunoterapiu. „Veríme, že nukleázy majú potenciál poskytnúť novú vlnu inovatívnych spôsobov liečby rakoviny založených na DDR,“ uviedol jeden z vedúcich výskumného programu Lumír Krejčí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #DNA #Enzým #klinické testovanie