Vedci v Peru zrekonštruovali tvár starovekej vládkyne

Peruánski vedci s pomocou 3D tlače zrekonštruovali tvár mocnej starovekej vládkyne. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

07.07.2017 16:00
debata
zväčšiť Ostatky našli v roku 2006 v zrútenej pyramíde z... Foto: Reuters, GUADALUPE PARDO
PERU, cao Ostatky našli v roku 2006 v zrútenej pyramíde z hlinených tehál Huaca Cao Viejo, neďaleko mesta Trujillo.

Žena, známa ako Pani z Cao, patrila do močickej kultúry severného Peru a zomrela pred 1 700 rokmi. Jej ostatky našli v roku 2006 v zrútenej pyramíde z hlinených tehál Huaca Cao Viejo, neďaleko mesta Trujillo, ktoré sa nachádza na pobreží Tichého oceánu.

Vedci tvár vládkyne zrekonštruovali na základe analýzy štruktúry jej lebky a telesných pozostatkov. Podľa výsledkov modernej autopsie predpokladajú, že bola dvadsiatnička a zomrela pri pôrode alebo následkom komplikácií počas tehotenstva. Na chodidlách, nohách i tvári mala vytetované magické symboly, ako hady a pavúky.

zväčšiť Replika múmie pani z Cao je teraz v Národnom... Foto: SITA/AP, Rodrigo Abd
Peru Lady of Cao Replika múmie pani z Cao je teraz v Národnom múzeu v Lime.
zväčšiť Žena, známa ako Pani z Cao, patrila do močickej... Foto: SITA/AP, Rodrigo Abd
Peru Lady of Cao Žena, známa ako Pani z Cao, patrila do močickej kultúry severného Peru a zomrela pred 1 700 rokmi.

Pani z Cao bola pochovaná s korunou a ďalšími zlatými a medenými predmetmi. V hrobke našli aj množstvo zbraní. Bohatstvo pohrebného miesta naznačuje, že mohla byť kňažka alebo dokonca politická vládkyňa. Pred objavením jej pozostatkov pritom vedci predpokladali, že takéto vysoké funkcie v močickej kultúre zastávali len muži.

Peruánsky minister kultúry Salvador del Solar uviedol, že rekonštrukcia odhalila oválnu tvár s výraznými lícnymi kosťami, ktoré sú typické pre obyvateľov Peru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peru