Výskumníci chcú nájsť transgender gén

Výskumné ústavy v Európe a Spojených štátoch pracujú na odhalení génu, ktorý by spôsoboval, že sa niekto cíti byť opačného pohlavia, ako sa narodil. Výskum vyvolal rozruch v komunite transgender ľudí, pretože by mohol zhoršiť ich už aj tak komplikované postavenie v spoločnosti.

07.08.2017 13:00
transgender, protest Foto:
Jediný dôvod zákazu služby transgenderov v armáde je bigotnosť, hlása transparent dvojice demonštrantov v San Franciscu.
debata (13)

Ak by sa totiž prišlo na to, že transgender spôsobuje genetická mutácia, a teda má zdravotnú príčinu, mohlo by sa uvažovať o jeho liečení. To pripomína neslávnu snahu „vyliečiť“ homosexualitu, keď sa ešte pokladala za chorobu.

Členovia komunity transgender ľudí sa taktiež obávajú testu, ktorý by mal gén odhaliť, a čo by sa stalo s tými, u ktorých gén nenájdu napriek tomu, že cítia, že sa narodili v nesprávnom tele. „Táto myšlienka genetickej príčiny môže byť pre nás nebezpečná. Záleží na tom, ktorá ideológia ju použije,“ povedal Kale Edmiston, ktorý je transgender a doktorand v odbore neurológie.

Podľa výskumníkov ich cieľom je pomoc transgender ľudom a žiaden test by sa v prípade nájdenia génu nerobil. Ak by sa našiel gén, ktorý by spôsoboval transgender, mohlo by to podľa výskumníkov ľudom s týmto génom iba pomôcť. Napríklad by mohli získať lepšiu zdravotnú starostlivosť, ktorú často potrebujú. „Informácia o géne môže pomôcť vycvičiť doktorov tak, aby mohli priniesť trans pacientom čo najlepšiu starostlivosť. Tiež prispeje k ustanoveniu zákonov o rovnosti,“ vyjadrila sa Lea Davisová, hlavná výskumníčka. Podľa prieskumu Národného ústavu pre transgender rovnosť tretina trans ľudí zažije v nemocniciach urážky alebo je im aj odmietnutá zdravotná starostlivosť.

Výskumníci budú študovať vzorky od 10-tisíc ľudí pričom 3-tisíc bude transgender. Porovnávaním vzoriek sa budú snažiť nájsť určitú podobnosť v génoch, ktorá by mohla byť príčinou. Momentálne čakajú na grant, ktorý im umožní realizovať druhú fázu výskumu, ktorou je porovnávanie troch miliónov variácií genómov v každej vzorke.

Biologický pôvod transgender sa snažia neurológovia odhaliť už dve dekády, počas ktorých objavili súvislosti s odlišnosťami v mozgu. Nový výskum bude dosiaľ najväčším a pokúsi sa odhaliť genetický kód, ktorý spôsobuje pocit narodenia sa v nesprávnom pohlaví. Jeden z najvýznamnejších doterajších výskumov bol uskutočnený v roku 1995 dánskym neurobiológom Dickom Swaabom. Ten porovnával post morte mozgy mužov, žien, transgender aj s klasickou genderovou identitou. Pri výskume odhalil, že mozgy mužov, ktorí sa cítili ako ženy, boli omnoho podobnejšie ženským ako mužským mozgom a naopak.

Momentálne čelia trans ľudia v Amerike ťažkým časom. Za vlády Baracka Obamu im konečne udelili právo využívať verejné záchody pre to pohlavie, ktoré cítia ako svoje. Terajší prezident Donald Trump však plánuje tento zákon zrušiť. Trump taktiež nedávno ohlásil kontroverzný zákon zakazujúci trans ľudom slúžiť v armáde.

Transgender, alebo transrodová osoba, je niekto, kto sa necíti v zhode s pohlavím, do ktorého sa narodil. Môže sa cítiť ako kombinácia oboch a nebyť schopný sa zaradiť ani do jednej kategórie. Niektorí cítia natoľko, že nepatria do tela, do ktorého sa narodili, že sa rozhodnú pre operačnú zmenu pohlavia. Strach z odsúdenia okolia a psychické problémy, pokiaľ je osoba nútená žiť ako pohlavie, ktorým sa necíti byť, vedú často k samovraždám. Až 40 percent transgender ľudí spácha samovraždu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #pohlavie #gén #transgender