Vedec vyvíja antibiotiká posilnené o esenciálne oleje

Maročan Adnan Rammal, ktorý dostal tento rok v júni cenu verejnosti od Európskeho patentového úradu, dúfa, že prispeje k boju proti rezistentným baktériám a vírusom svojimi antibiotikami obohatenými o esenciálne oleje. Píše o tom agentúra AFP.

21.08.2017 14:00
esenciálne oleje, bylinky, Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Pretože sa antibiotiká používajú zle, rozvíja sa rezistencia baktérií,“ vysvetľuje šéf biotechnologického laboratória Univerzity Sídího Muhammada bin Abdalláha vo Feze, ktorý má za sebou 30 rokov výskumu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je rezistencia voči antibiotikám jednou z najväčších hrozieb pre svetové zdravie. Aby túto rezistenciu obišiel, rozhodol sa Adnan Rammal pre riešenie inšpirované marockou tradíciou využívania rastlín ako liečiv.

Oregano, tymian, rozmarín: rastliny, ktoré obsahujú najúčinnejšie látky proti mikróbom, sú v Maroku vďaka stredomorskej klíme veľmi rozšírené. Vedec pridal k antibiotikám prírodné molekuly pochádzajúce z esenciálnych olejov, a tak vytvoril nový molekulárny komplex.

„Je to, akoby ste zakryli antibiotiká molekulami esenciálnych olejov,“ opisuje päťdesiatpäťročný biológ. Baktérie ich nedokážu rozpoznať, a preto nevyvinú rezistentný mechanizmus. „Stávajú sa znovu citlivými voči tomuto obohatenému antibiotiku. Vďaka novému lieku možno pacienta, ktorý má rezistentné baktérie, liečiť,“ vysvetľuje.

Európsky patentový úrad jeho objav zaregistroval v roku 2014. Klinické skúšky sa začali v roku 2016 a teraz sa uskutočňujú doplňovacie testy. Biológ, ktorý podpísal dohodu s jedným marockým farmaceutickým laboratóriom, dúfa, že do konca tohto roka dostane povolenie uviesť liek na marocký trh. „V našej rodine sa vedcom prejavovala veľká úcta, nech už išlo o ktorúkoľvek disciplínu. Tiež ma ovplyvnili obrázky v školských zošitoch, kde bol Louis Pasteur naklonený nad mikroskopom,“ vraví vedec. Po tom, čo v Paríži získal doktorát z molekulárnej farmakológie, vrátil sa do vlasti, kde dohliada na prácu dvadsiatky študentov. V jeho laboratóriu pracujú študenti uprostred mikroskopov. Jedna dievčina vpichuje akýsi roztok do oranžovej látky, fúzatý študent kontroluje staré vzorky zemiakov a cibule. Všade je cítiť vôňu rozmarínu.

Vďaka prácam vykonaným v tomto laboratóriu získal Adnan Rammal v roku 2015 cenu Africkej nadácie pre inovácie, keď sa mu podarilo zdokonaliť potravinové doplnky pre dobytok na báze esenciálnych olejov. Cieľom bolo znížiť používanie antibiotík vo veľkochovoch. „Pôvod rezistencie baktérií pochádza predovšetkým od zvierat. Chovatelia totiž zistili, že keď dobytku dávajú antibiotiká, zvieratá rýchlejšie priberajú na váhe,“ zdôrazňuje vedec. „Rezistentné baktérie sa potom prenášajú v strave na človeka. Keď teda chcem odstrániť rezistenciu u ľudí, musím nájsť alternatívu k antibiotikám pre zvieratá,“ vysvetľuje. Podniky, ktoré oslovil, nechceli tieto doplnky vyrábať, a tak sa biológ sám pustil do výroby. V jeho podniku voňajú aromatické bylinky. V tritisíclitrovej kadi sa do esenciálnych olejov miešajú prirodzené zložky, ako je íl. Výsledkom je jemný béžový púder, ktorý sa pridáva do krmiva pre dobytok. „Chceme nahradiť antibiotiká účinnými výrobkami na báze prírodných látok, ktoré budú lacnejšie a nebudú pre konečného spotrebiteľa znamenať žiadnu toxickú hrozbu,“ hovorí Adnan Rammal.

Abdal Rahmán z neďalekej farmy používa tieto produkty už dva roky. „Predtým sme zvieratám dávali veľa antibiotík. Po tom, čo sme prešli na tento doplnok krmiva, zvýšila sa produkcia mlieka a ovce majú lepšie mäso,“ hovorí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #bylinky #oleje #baktérie