Ženský mozog je aktívnejší ako mužský

Ženský mozog je oveľa aktívnejší ako mužský, konštatujú vedci. Štúdia realizovaná s pomocou zobrazovacej techniky ľudského mozgu umožnila vedcom rozlíšiť rozdiely medzi pohlaviami a v budúcnosti môže tiež pomôcť zisťovať riziko chorôb, ako je Alzheimerova choroba. Napísal o tom taliansky denník Corriere della Sera.

21.08.2017 15:00
mozog, žena, hlava Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Vedci analyzovali výsledky 46 034 zobrazení mozgu získaných vďaka diagnostickej zobrazovacej metóde SPECT (jednofotónová emisná výpočtová tomografia), ktorá využíva rádioaktívne zložky vysielajúce priamo lúče gama, ktoré poskytujú údaje v 3D a umožňujú merať prietok krvi v mozgu a identifikovať zóny so zvýšenou neurologickou aktivitou. Vedcom z Veru Clinics v Newporte v Kalifornii sa tak podarilo zistiť rozdiely medzi pohlaviami. „Rozdiely, ktoré sme zistili, sú významné, lebo nám pomôžu určiť riziko mozgových chorôb, ako je Alzheimer, ktoré sa líšia podľa pohlavia. Využitie funkčného neurozobrazovania, ako je SPECT, je zásadné pre vývoj budúcej liečby mozgu,“ uvádza autor štúdie Daniel Amen.

Vedci skúmali 128 mozgových oblastí u 119 zdravých dobrovoľníkov a 26 683 pacientov s rôznymi psychickými chorobami, ako je mozgová trauma, bipolárna porucha, schizofrénia či psychotické poruchy. Skúmané osoby boli buď v pokoji, alebo podstupovali špecifické testy. Ukázalo sa, že ženský mozog je podstatne aktívnejší v oveľa viac mozgových oblastiach ako ten mužský, zvlášť potom v prefrontálnej kôre a v limbickom systéme. To môže vysvetľovať, prečo majú ženy sklon prejavovať viac empatie, intuície a sebakontroly (prefrontálna kôra je spojená s kontrolou hnevu a impulzov), ale zároveň viac podliehajú úzkosti, depresii, nespavosti a poruchám príjmu potravy (limbický systém je spojený so správaním a s emóciami, ako je nálada a úzkosť).

Naopak, mozgová aktivita u mužov je vyššia v oblastiach spojených s videním a koordináciou. „Tieto rozdiely sú zásadné, pretože poruchy mozgu ovplyvňujú každé pohlavie ináč,“ zdôraznili vedci pre Journal of Alzheimer Disease. Ak muži s väčšou pravdepodobnosťou trpia poruchami správania, napríklad hyperaktivitou s poruchou pozornosti, a ľahšie končia vo väzení, ženám, naopak, hrozí viac nebezpečenstvo Alzheimerovej choroby a depresie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #ženy #Alzheimerova choroba