Ľudské embryá je možné chemicky operovať

Už dlho sa hovorí o možnosti pozmeňovať genetický kód ešte nenarodených detí. Ide o eticky kontroverzný postup, ktorý je v Európe zakázaný. Preto asi nie je prekvapením, že Čína v tomto smere získava evidentný náskok. Najnovšie vedci zo Sunjatsenovej univerzity v čínskom Kantone informovali, že ako prvým na svete sa im podarilo vykonať presnú chemickú operáciu na ľudských embryách.

29.09.2017 10:34
DNA Foto:
Život je zakódovaný v špirálovej DNA a jej úpravou sa dá predchádzať napríklad genetickým ochoreniam. No zároveň vyvoláva obavy zo zneužitia nových medicínskych postupov.
debata

Odborníci použili metódu upravovania dusíkatých báz v DNA, aby opravili chybu v genetickom kóde. Informoval o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na čínsky vedecký tím.

Vedci zákrok vykonali na laboratórne vyvinutých ľudských embryách s beta-talasémiou. Talasémia je dedičné ochorenie krvi a je prakticky nezlučiteľná so životom. Plod často umiera ešte v maternici, lebo krv nie je schopná organizmu prinášať dostatok kyslíka. Beta-talasémia môže viesť aj k úmrtiu matky.

Chorobu spôsobuje zmena v jednej zo štyroch dusíkatých báz DNA, pričom DNA je základným stavebným prvkov všetkých známych organizmov. Tvoria ju proteíny adenín (A), guanín (G), cytozín a tymín . V prípade talasémie ide o takzvanú bodovú mutáciu. Kombinácie spomínaných štyroch proteínov tvoria kódy pre zápis genetickej informácie.

Odborníci v Kantone preskenovali vzorku s DNA, ktorá obsahovala chybnú kombináciu, a následne zmenili bázu G na bázu A, čím ju opravili. „Sme prví, ktorí názorne predviedli uskutočniteľnosť liečenia genetického ochorenia v ľudskom embryu s použitím systému bázového upravovania,“ vyjadril sa pre BBC člen vedeckého tímu Ťün-ťiou Chuang. Podľa neho ich výskum otvára nové možnosti na liečenie pacientov a prevenciu rodenia bábätiek s beta-talasémiou a „ďalšími dedičnými chorobami“.

Upravovanie báz je pokrokom od metódy génového upravovania známej ako Crispr, ktorá už vo vede spôsobila revolúciu. Crispr, ktorá umožňuje vedcom vložiť nové genetické informácie, preruší DNA a zatiaľ čo sa telo snaží toto narušenie opraviť, deaktivuje daný gén.

Bázové upravovanie funguje na princípe výmeny jednotlivých báz DNA za iné a podľa Davida Liua, ktorý bol priekopníkom tejto metódy na Harvardovej univerzite, je oveľa efektívnejšie. Tiež ho sprevádza menej nechcených vedľajších účinkov. „Asi dve tretiny zo známych ľudských genetických variantov spojených s chorobami sú bodové mutácie. Bázové upravovanie tak má potenciál priamo opravovať, a pre vedecké účely reprodukovať, mnoho patogénnych mutácií,“ vysvetlil.

Takýto postup však niektorí odborníci označujú za neetický. Pomáha síce liečiť, no zároveň otvára možnosti pre zneužitie alebo zvýhodňovanie časti populácie na úkor inej. Často sa hovorí o tvorení tzv. „dizajnových detí“ alebo priamo o eugenike. Život je zakódovaný v špirálovitej DNA a jej úpravou sa dá predchádzať napríklad genetickým ochoreniam. No zároveň vyvoláva obavy zo zneužitia nových medicínskych postupov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #veda a výskum #ľudské embryo #vedecký výskum