Rany sa hoja rýchlejšie počas dňa než v noci, zistili vedci

Ak sa poraníte počas dňa, vaša rana sa zahojí až o 60 percent rýchlejšie než pri poranení v noci, tvrdia britskí vedci v najnovšom výskume.

12.11.2017 17:35
rez, porezať, rana, náplasť, leukoplast, úraz,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Zrejme nikto si svoje prípadné zranenia neplánuje. Ak sa však už človek zraní počas dňa, jeho rana sa začne hojiť oveľa rýchlejšie než vo večerných hodinách. Tvrdia to vedci z Laboratória molekulárnej biológie na Cambridgeskej univerzite a Univerzitnej nemocnice v južnom Manchestri. Výsledky svojho výskumu publikovali v magazíne Science Transnational Medicine.

Až o polovicu rýchlejšie hojenie

Štúdia poukazuje na oveľa väčšiu komplexnosť procesu hojenia a vlastnosti takzvaných fibroplastov. Fibroplasty sú bunky, ktoré pri poranení smerujú do rany, v ktorej produkujú prevažne kolagén a napomáhajú tak jej hojeniu. Presun fibroplastov do rany a ich mobilizácia však nemusia byť okamžité a odozva sa môže v rôznych podmienkach líšiť. Vedci najprv na pokusoch na myšiach a neskôr aj pri sledovaní hojenia novovzniknutých rán na skutočných pacientoch zistili, že počas noci reagujú fibroplasty na zranenia výrazne pomalšie.

Myši, ktoré boli poranené počas odpočinku sa zotavovali dlhšie než myši so zraneniami, ktoré vznikli počas dňa. Vedci následne svoju hypotézu o pohybe proteínov, ktoré určujú fibroplastom smer pohybu k rane, overovali aj na skutočných pacientoch. Pacienti, ktorí utrpeli zranenia počas dňa sa zotavili v priemere o 60 percent rýchlejšie než tí, ktorí sa poranili v noci. Priemerný rozdiel v čase hojenia bol až 11 dní. Výskum by v budúcnosti mohol lekárom pomôcť pri odhade dĺžky rekonvalescencie, ale aj pri plánovaní invazívnych operácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #poranenie #rana #hojenie