Vedci tvrdia, že v sms správach našli vzorec poukazujúci na lož

Zatiaľ čo klamstvo pri osobnom kontakte prezrádzajú signály ako nervozita, červenanie sa alebo vyhýbanie sa očnému kontaktu, v prípade textových správ je to zložitejšie. Vedci z Cornellovej univerzity v meste Ithaca tvrdia, že v textových správach našli vzorec naznačujúci, či pisateľ hovorí pravdu. Píše o tom britský denník The Independent.

14.11.2017 14:00
22-shutterstock 567916330 Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Vedci podľa neho analyzovali 1 703 konverzácií. Rozdelili ich na pravdivé a klamlivé a podľa pohlavia odosielateľa. Spočítali množstvo slov a výskyt niektorých výrazov v percentách. Zistili, že keď klamú ženy, majú tendenciu používať slová týkajúce sa vlastnej osoby ako „ja“ alebo „moje“.

Lživé esemesky žien obsahovali v priemere osem slov. Pravdivé mali deväť slov. Skupina mužov sa ukázala byť zložitejšia, klamlivé aj pravdivé správy mali oboje v priemere sedem slov. Obe pohlavia však pri klamstve častejšie používali nezáväzné výrazy ako „pravdepodobne“ alebo „možno“.

Podľa obdobnej štúdie Univerzity Brighama Younga v Utahu záleží tiež na tom, ako dlho autorovi správy trvá, než svojmu partnerovi odpovie. S textom obsahujúcim lži si pisatelia dávajú načas, uviedli vedci. Napísať lživú správu trvá podľa nich o desať percent dlhšie ako pravdivú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sms #klamstvo