Košickí vedci testujú biomateriál, ktorý nahradí chrupavku

Vedeckému tímu z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach a Ústavu materiálového výskumu SAV v Košiciach sa podarilo vytvoriť biomateriál, ktorý dokáže nahradiť poškodenú chrupavku i kosť. Pri implantácii a testovaní nimi vytvoreného originálneho biomateriálu sa preukázala schopnosť vytvoriť po traumatickom poškodení kĺbovej chrupavky nielen chýbajúcu kosť, ale aj chrupavku.

06.12.2017 15:00
debata (3)

Jedinečný materiál z Košíc má veľký potenciál a predstavuje významný pokrok v oblasti liečby a regenerácie pohybového aparátu u ľudí.

"Sľubné výsledky predbežných predklinických in vivo testov ukazujú, že náš biomateriálový implantát dokáže významne podporiť tvorbu novej kĺbovej chrupavky a nahradiť tak poškodenú chrupavku,“ vysvetlil Ľubomír Medvecký z Ústavu materiálového výskumu SAV. Spolu s profesorom Jánom Dankom vysvetlil, že implantáty umožňujú vytvoriť v mieste defektu len chrupavke podobné tkanivo, nie plnohodnotnú chrupavku.

V Košiciach vyvinutý originálny biomateriál je nový svojím zložením aj spôsobom prípravy. "Ide o kompozitný netoxický biomateriál na báze chitosanu. Čo je dôležité, pri jeho príprave sa nepoužívajú žiadne toxické organické rozpúšťadlá a je sterilizovateľný štandardným postupom,“ spresnil Medvecký.

Detailné zloženie vedci zatiaľ zverejniť nechcú. Urobia tak, až bude chránený patentom, o ktorý sa prihlásili. Známe sú jeho prelomové vlastnosti, potvrdené experimentálnymi pokusmi na ovciach a ošípaných. Nový materiál je tvárny, dá sa ním vyplniť akýkoľvek defekt chrupavky a priľahlej kosti, nie je obmedzený rozmermi defektu. Defekt sa zahojí novou chrupavkou, takmer úplne zhodnou s pôvodnou, nevzniká žiadna imunitne negatívna odpoveď organizmu – nedochádza k odmietnutiu implantátu imunitnými bunkami pokusných zvierat. K pozitívam tiež patrí, že metóda si nevyžaduje použitie drahých rastových a imunostabilizačných látok a možno ju aplikovať bez nasadenia kmeňových buniek pacienta.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #veda #kosť #chrupavka #vedecký tím