Romanovi nahradili zničené platničky novými z 3D tlačiarne

Keď mal Roman 16 rokov, poranil si na vojenskej spartakiáde krčnú chrbticu. A tam niekde sa začali jeho zdravotné problémy, ktoré sa stupňovali až tak, že ho na posledných päť rokov vyradili z pracovného a - ako on hovorí - aj zo spoločenského života.

07.12.2017 07:00
prednosta Neurochirurgickej kliniky, Branislav... Foto: ,
Prednosta Neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin Branislav Kolarovszki (vpravo) a pacient Roman Brüll.
debata

Nemohol otočiť hlavou, nevydržal sedieť ani stáť, bolesti či tŕpnutie rúk boli neznesiteľné. Podstúpil operáciu v Univerzitnej nemocnici v Martine, pri ktorej mu medzistavcové platničky vymenili za titánové implantáty z 3D tlačiarne.

Operácia platničky na Neurochirurgickej klinike... Foto: Univerzitná nemocnica v Martine
operácia, Neurochirurgická klinika Univerzitnej nemocnice Martin Operácia platničky na Neurochirurgickej klinike Univerzitnej nemocnice v Martine.

„Chodil som na rehabilitácie, snažil som sa športovať, hrávať basketbal, tie bolesti neprestávali a nedalo sa s tým už nič viac urobiť,“ spomína na ťažké chvíle pacient Roman Brüll z Podkriváňa. Neboli to už len bolesti. Nedokázal udržať predmety v rukách. „Proste bežné veci nemôže človek robiť, nakoľko som strácal citlivosť a to bol veľký problém. Lebo na tie bolesti si už človek zvykol,“ dodá päťdesiatnik. Profesionálny vojak, neskôr herec Spišského divadla, manažér, predajca, ktorý cestoval po celom Slovensku, napokon nemohol už ani pracovať. „Bola to neschopnosť, nespokojnosť so sebou samým, že sa človek nemôže zaradiť do spoločnosti, nakoľko nemôže pracovať,“ hovorí, prečo sa rozhodol pre operáciu v Martine.

Neurochirurgický tím implantoval pacientovi na mieru zhotovené titanové medzistavcové platničky vyrobené technológiou 3D tlače. Ako prví v strednej Európe týmto spôsobom nahradili v krčnej chrbtici poškodené platničky. Presný implantát zhotovili na základe podkladov z CT vyšetrenia pacienta a požiadaviek lekára. Dáta nahrali do softvéru, kde bol implantát namodelovaný. Vytlačený bol zo zliatiny titánu. „Vždy sa to snažíme zrealizovať tak, aby sme nejakým spôsobom nebrzdili termín operácie, ktorý je naplánovaný. Čakačky na operáciu sa pohybujú od 4 do 6 týždňov plus-mínus na oddelení v Martine. My od toho okamihu záchytu pacienta na ambulancii po okamih realizácie máme dostatok priestoru, aby sme to celé spravili a namodelovali,“ hovorí Rastislav Pecniak z košickej spoločnosti CEIT biomedical engineering, ktorá úzko spolupracuje s katedrou biomedicínskeho inžinierstva a merania Technickej univerzity v Košiciach. Cena takto vyrobenej náhrady je 980 eur, v porovnaní s inými štandardne vyrábanými náhradami je lacnejšia. Pacientovi výkon hradila poisťovňa.

Sú dokonale prispôsobené konkrétnemu pacientovi

Platničky z 3D tlačiarne sú prispôsobené pre konkrétneho pacienta. Vyrobené boli na mieru. „Nielen presne pre daného pacienta, ale aj pre danú medzistavcovú platničku. My sme nahrádzali dve medzistavcové platničky a každý implantát bol iný, lebo tá platnička, ktorú sme vybrali, ten medzipriestor bol iný,“ povedal Branislav Kolarovszki, prednosta neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin (UNM). Lekári počas asi dvojhodinovej operácie implantáty umiestnili presne medzi stavce. „V porovnaní so štandardnými náhradami krčnej medzistavcovej platničky individualizovaná náhrada poskytuje práve ten aspekt individualizácie. Styčné plochy náhrady medzistavcovej platničky korešpondujú s telami stavcov, ktoré sú priľahlé. Očakávame lepšie prerastenie voči priľahlým telám stavcov,“ vysvetlil prednosta neurochirurgickej kliniky UNM. Na klinike ročne odoperujú asi 120 pacientov s poškodenými krčnými platničkami.

Model krčnej chrbtice aj s implantátovými... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
model, krčná chrbtica, implantát Model krčnej chrbtice aj s implantátovými náhradami poškodených platničiek.

Pacient bol v nemocnici po zákroku iba tri dni. Dnes je už Roman Brüll presne dva týždne po operácii a cíti sa dobre. „Citlivosť je veľmi dobrá, takže môžeme si stisnúť ruky, čo ma teší. Čiže ten cit tam je, žiadne tŕpnutie. Samozrejme, bolesť v chrbtici, nakoľko je to ešte hojaci sa proces, je. Ale už môžem začať otáčať hlavou, cvičiť, robiť rehabilitáciu. Je to okamžitá zmena, čo som neočakával, že to bude tak skoro,“ konštatuje päťdesiatnik Roman Brüll. Teraz ho čaká rehabilitácia a odporúčaná je aj kúpeľná liečba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platnička #3D tlačiareň #transplantácia