Ako sa chrániť pre znečistením v meste?

Smog v zimnom období dusí mestá. Ako sa však chrániť pred znečistením ovzdušia a ako obmedziť jeho škodlivé vplyvy na ľudské zdravie?

11.12.2017 14:00
smog, bratislava, mesto Foto: ,
Veľké, ale aj menšie mestá majú problém so znečistením vzduchu.
debata

Predovšetkým je potrebné vyhýbať sa dlhodobejšiemu pobytu vonku, najmä v tých hodinách, keď je znečistenie najhoršie, uvádza profesor Sergio Harari, riaditeľ jednotky pneumológia v nemocnici Svätého Jozefa v Miláne.

Nerobte fyzickú aktivitu, keď je koncentrácia škodlivín v ovzduší najvyššia, a vyhýbajte sa najviac zamoreným oblastiam. Dávajte prednosť doprave verejnými prostriedkami alebo bicyklu, automobil nechajte doma. Nekúrte drevom, pretože spôsobuje nezanedbateľné znečistenie. Aj spaľovanie odpadkov produkuje znečistenia, pripomína profesor.

Je vhodné cez víkend zo znečisteného mesta uniknúť? „Nie sú na to žiadne vedecké štúdie. Ale zdravý rozum nám radí, že ak máme túto možnosť, tak víkend v menej znečistených oblastiach umožňuje, aby sme boli menej vystavení smogu a prerušili jeho nepretržité toxické pôsobenie na organizmus. Odísť z mesta teda má nepochybne priaznivý účinok, ale nezabudnime pritom, že naša cesta za lepším vzduchom prispieva k ďalšiemu zvyšovaniu úrovne smogu,“ hovorí profesor Harari.

Masky a filtre na nos, ktoré sa v mnohých mestách predávajú, majú len veľmi obmedzený alebo nulový účinok. Sú však masky s väčšou filtrovacou kapacitou a väčšou účinnosťou. Problém s ich užívaním spočíva v tom, že sú príliš ťažké, aby sme ich nosili dlhšiu dobu alebo pri telesnom pohybe. Štúdií o reálnom ochrannom pôsobení filtračných masiek je veľmi málo. Ani nie je vedecky preukázaná účinnosť nosových filtrov. Navyše, vzhľadom na to, že dýchame tiež ústami, nemá ich používanie väčší význam, hovorí profesor Harari.

Podľa profesora Harariho je dôležité udržiavať v domácnostiach teplotu v zime najviac 20 až 21 stupňov Celzia, zbytočne nesvietiť, používať osvetlenie s nízkou spotrebou elektriny a vypínať domáce spotrebiče aj počas režimu standby.

Na znečistenie ovzdušia má vplyv aj to, čo jeme. Ak konzumujeme nesezónne ovocie, podporujeme tým jeho prepravu z jedného konca sveta na druhý. Častejšia dovolenka, automobil pre každého člena rodiny, to všetko prispieva k emisiám.

Aj v uzavretom prostredí registrujeme znečistenia. Je to spôsobené zlou ventiláciou a množstvo niektorých škodlivín potom môže byť vyššie ako vonku. Nedávna štúdia ukázala súvislosť medzi znečistením vnútri škôl v piatich európskych krajinách a častým výskytom dýchacích problémov, suchého kašľa a nádchy.

K najviac znečisťujúcim zdrojom vnútri budov patrí fajčenie, plynové sporáky, krby, plynové kúrenie, ale aj klimatizácia, produkujúce plesne, huby a baktérie. Pri výbere spotrebičov s nízkym dopadom na životné prostredie sa môžeme riadiť označením Európskej únie Ekologicky šetrný výrobok (Ecolabel EÚ).

K znečisteniu ovzdušia sú viac citliví seniori. Dôvodov je veľa a pôsobia tu zároveň rôzne faktory. Predovšetkým starí ľudia oveľa častejšie trpia chorobami, ktoré znečistenie zhoršuje, ako sú kardiovaskulárne choroby a choroby dýchacieho ústrojenstva. Organizmus seniorov má tiež menšiu schopnosť znášať fyzické stresové situácie. Starí ľudia trpia chronickými chorobami, pri ktorých stačí malá zmena rovnováhy medzi organizmom a vonkajším prostredím, aby to malo závažnejšie dôsledky.

Rizikovou kategóriou sú tiež deti, najmä tie najmenšie, pretože obranné mechanizmy organizmu u nich ešte nie sú dostatočne vyvinuté. Mnohé orgány sa ešte len vyvíjajú a na ich vývoji to môže byť poznať. Napríklad pľúca, ak sú vystavené vysokým koncentráciám niektorých škodlivín, môžu vykazovať určité oneskorenie vo svojom raste. Deti tiež dýchajú rýchlejšie ako dospelí, najmä pri hrách, a preto sa v ich pľúcach vystrieda za minútu väčší objem vzduchu aj so škodlivinami. Konečne, dieťa je menšie ako dospelý, takže je viac vystavené výfukovým plynom, upozorňuje profesor Harari.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #smog #znečistenie ovzdušia