Znečistené ovzdušie nezvratne poškodzuje detský mozog

Sedemnásť miliónov detí mladších ako jeden rok dýcha znečistený vzduch, čo môže ohroziť vývoj mozgu, varoval Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF). Najviac sú deti ohrozené v Južnej Ázii, kde 12 miliónov z nich žije v oblastiach s až šesťkrát viac zamoreným vzduchom, než je bezpečná hladina. Ďalšie štyri milióny takto ohrozených detí žijú vo Východnej Ázii a v Tichomorí.

12.12.2017 15:00
debata

Dýchanie vzduchu znečisteného pevnými časticami poškodzuje podľa správy UNICEF mozgové tkanivo a oslabuje kognitívny rozvoj. Znečistené ovzdušie súvisí s „verbálnou a neverbálnou inteligenciou a pamäťou, nižšími výsledkami v testoch, priemerom známok školákov a s ďalšími neurologickými poruchami,“ uvádza správa. Následky sú podľa nej celoživotné.

„S rastúcou urbanizáciou sveta bude – bez patričnej ochrany a opatrenia na zmiernenie znečistenia – v budúcich rokoch ohrozených čím ďalej viac detí,“ konštatuje UNICEF. Vyzýva na to, aby sa viac používali ochranné masky aj systémy filtrácie vzduchu a deti nevychádzali von, ak je miera znečistenia ovzdušia zvýšená. Minulý mesiac pokryla vrstva smogu indické hlavné mesto. Miestne úrady označili metropolu za jednu veľkú „plynovú komoru“. Niektoré školy boli uzavreté.

V severnej Číne znečistenie ovzdušia podľa odhadov skracuje predpokladanú dĺžku života o tri roky.

Satelitné snímky, ktoré UNICEF pri zostavovaní údajov použil, ukazujú, že problém sa začína prejavovať aj v mestách na africkom kontinente. Spravodajský server BBC v tejto súvislosti pripomenul štúdiu, v ktorej vedci vychádzali z dát londýnskych nemocníc. Znečistený vzduch britskej metropoly sa podľa nich odrážal na nižšej pôrodnej váhe, detskej úmrtnosti a neskorších ochoreniach.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #Unicef #znečistenie ovzdušia