Vyvinuli novú metódu na odhalenie rakoviny prsníka. Za pomoci nevidiacich

Tímu nemeckých lekárov sa za pomoci nevidiacich podarilo vyvinúť novú hmatovú metódu detekcie rakoviny prsníka. V porovnaní s vyšetrením u gynekológia je presnejšia a odhalí aj miniatúrne hrčky.

14.12.2017 18:45
Discovering Hands, vyšetrenie, rakovina prsníka Foto:
Pri novej hmatovej metóde vyšetrenia prsníka pomáhajú lekárom nevidomí.
debata

Každoročne lekári v Európskej únii diagnostikujú viac ako 360-tisíc ženám nádor na prsníku, z čoho až 90-tisíc prípadov je v poslednom alebo predposlednom štádiu vývoja. V prípade karcinómu prsníka sa zdôrazňuje prevencia a včasná diagnostika. Kým väčšie hrčky si môže v prsníku nahmatať žena pri samovyšetrení aj sama, malé hrčky s veľkosťou niekoľkých milimetrov zväčša odhalí až lekár pri dôkladnom vyšetrení.

Nevidomí dokážu nájsť hrčky s väčšou presnosťou než lekár

Nemeckí lekári z projektu Discovering Hands (z angl. Odhaľujúce ruky) úspešne vyskúšali metódu, ktorá má zjednodušiť prístup k jednoduchému, no zároveň veľmi presnému vyšetreniu prsníka, pri ktorom nie sú použité žiadne lekárske prístroje. Stačí k tomu pár rúk od vyškolených ľudí. Vedci sa rozhodli vyškoliť nevidomých ľudí, ktorí majú v rukách väčšiu citlivosť, a teda dokážu počas niekoľkých minút veľmi presne nahmatať aj miniatúrne hrčky v prsníku. “Cieľom projektu je zlepšiť kvalitu včasnej diagnostiky rakoviny prsníka s využitím veľmi prirodzenej metódy, pri ktorej premieňame postihnutie na život zachraňujúci dar,” uviedol zakladateľ a garant projektu, doktor Frank Hoffmann.

Počas 9-mesačného školenia lektori nevidiacich učia ako využiť hmat pri odhalení aj najmenších anomálií v tkanive. Po ukončení kurzu nevidiaci následne pomáhajú gynekologickým klinikám a nemocniciam v Berlíne. Prebiehajúce štúdie potvrdzujú zvýšenú presnosť takejto detekcie zmien v tkanive prsníka u vyšetrovanej ženy. “Táto metóda odhalí až o 30 percent viac zmien v tkanive a pri hrčkách až o polovicu menších, než dokáže počas bežného vyšetrenia odhaliť gynekológ,” dopĺňa Hoffmann.

Projekt Discovering Hands získal prvú miesto v... Foto: Sebastien PIRLET
Civil Society Prize, Projekt Discovering Hands získal prvú miesto v súťaži Civil Society Prize 2017.

Projekt Discovering hands bol jedným z finalistov Ceny občianskej spoločnosti (z angl. Civil Society Prize), ktorú každoročne vyhlasuje Európsky hospodársky a sociálny výbor. Do súťaže sa môžu zapojiť najinovatívnejšie projekty v rôznych spoločensko vedných oblastiach. Témou ročníka 2017 boli inovatívne projekty na podporu zamestnanosti a podnikania pre budúcnosť práce. Do projektu sa zapojilo viac ako 100 občianskych združení z väčšiny členských štátov Európskej únie. Päť finalistov si medzi sebou rozdelilo 50-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #rakovina prsníka #Discovering Hands