V Peru našli trosky prastarých miestností kultúry Močikov

Archeológovia v Peru odhalili trosky dvoch miestností, ktoré pred 1 500 rokmi používali na politické ceremónie príslušníci starodávnej kultúry juhoamerickej civilizácie Močikov. Podobné komnaty boli doteraz znázornené len na dobových ilustráciách.

12.01.2018 07:00
obydlia, archeológia Foto:
Močikovia vládli v púštnej oblasti na pobreží Peru v rokoch 100 až 700 nášho letopočtu a patrili k jednej z niekoľkých kultúr v krajine pred vzostupom ríše Inkov.
debata

Trosky sa nachádzajú v archeologickom komplexe Limón v regióne Lambayeque na severozápade Peru. Nález by archeológom mohol pomôcť lepšie pochopiť, ako vyzeral politický život tejto starovekej púštnej kultúry pred jej nečakaným zánikom.

V jednej z miestností sú dva tróny. Jeden zrejme slúžil panovníkovi, zatiaľ čo druhý bol určený pre váženého hosťa. V komnate sa zrejme konali slávnostné hostiny. V druhej z miestností sa nachádza kruhové pódium, ktoré zrejme slúžilo na oficiálne oznámenia. Pre Močikov boli tieto politické tradície veľmi dôležité, čo dokladá aj skutočnosť, že ich znázornili na svojej keramike, uviedol archeológ Walter Alva. Miestnosti, na ktorých stenách sú vyobrazené tulene a ryby, podľa neho slúžili len elitám. Odhaduje sa, že stavba celého komplexu sa skončila v piatom storočí.

Močikovia vládli v púštnej oblasti na pobreží Peru v rokoch 100 až 700 nášho letopočtu a patrili k jednej z niekoľkých kultúr v krajine pred vzostupom ríše Inkov. V suchej oblasti sa im podarilo vybudovať zavlažovacie systémy a pestovať rastliny. Vyrábali sofistikované predmety zo zlata a sochy, na ktorých často znázorňovali sexuálne akty.

Viacero odborníkov sa zhoduje, že zánik kultúry Močikov spôsobila klimatická udalosť, možno spojená s fenoménom El Niño, ktorý je aj dnes na severe krajiny príčinou silných záplav.

Ženy v močickej kultúre podľa expertov zastávali dôležité politické i náboženské funkcie. Vlani archeológovia s pomocou 3D tlačiarne zrekonštruovali tvár močickej kráľovnej prezývanej Dáma z Cao, ktorá na území dnešného Peru vládla pred 1¤700 rokmi. Jej pozostatky boli nájdené v roku 2006 v hlinenej zrútenej pyramíde neďaleko pobrežného mesta Trujillo. Pochovaná bola s korunou, so zlatými a bronzovými predmetmi a s dobovými zbraňami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lambayeque #Močikovia