Jediná cigareta často vedie k fajčeniu, potvrdili vedci

Prinajmenšom traja z piatich ľudí, ktorí vyskúšajú cigaretu, ich aspoň dočasne začnú fajčiť na dennej báze. Potvrdili to vedci na základe vyhodnotenia dotazníkov od viac ako 215-tisíc respondentov. Toto zistenie by podľa nich malo viesť k posilneniu snáh na zníženie experimentovania s cigaretami najmä u adolescentov.

10.01.2018 16:00
fajčiar, cigareta Foto:
Za posledných 20 rokov percento fajčiacej populácie kleslo, no tento pokles nemusí byť trvalý.
debata

„Toto je prvýkrát, čo sa podarilo dokázať ohromnú silu jedinej cigarety priviesť človeka k pravidelnému fajčeniu,“ uviedol hlavný autor štúdie Peter Hajek z Queen Mary University v Londýne a poukázal na to, že k tomuto záveru dospeli na základe výskumu veľkého množstva dát. Výsledky bádania vedci zverejnili v žurnále Nicotine & Tobacco Research. „Pri vývoji akejkoľvek závislosti je prechod od experimentovania k dennému užívaniu dôležitým bodom. Z rekreačnej aktivity sa tak stáva kompulzívna potreba. My sme zistili, že miera prechodu od prvej cigarety k dennému užívaniu je prekvapivo vysoká,“ dodal výskumník.

Výskumníci hľadali relevantné prieskumy v globálnej zdravotnej databáze. Dôležité bolo, aby v nich bola otázka, či daný respondent niekedy vyskúšal cigaretu a či niekedy fajčil každý deň. Vybrané prieskumy pochádzali z Veľkej Británie, USA, Austrálie a Nového Zélandu.

Takto zistili, že 60,3 percenta respondentov uviedlo, že cigaretu skúsili a z nich 68,9 percenta priznalo, že neskôr prešli ku každodennému fajčeniu. Keďže rôzne prieskumy použili rôzne metodológie, ktoré priniesli rozdielne výsledky, dané číslo 68,9 percenta nemusí byť úplne presné, ale pohybuje sa v rozmedzí 60,9 až 76,9 percenta.

Za posledných 20 rokov percento fajčiacej populácie kleslo, no tento pokles nemusí byť trvalý. „Obávali sme sa, že napríklad elektronické cigarety môžu vyvolávať rovnakú závislosť ako klasické cigarety. Nakoniec sa však ukázalo, že to tak nie je. Len veľmi málo ľudí, ktorí vyskúšali elektronickú cigaretu, sa k nej neskôr vracalo každý deň. Preto je zrejme, že závislosť od tabaku nie je len o nikotíne,“ uviedol Hajek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #Peter Hajek