V Izraeli objavili náradie prehistorických ľudí

Archeológovia neďaleko izraelského Tel Avivu objavili opracované náradie, ktoré zrejme patrilo prehistorickým ľuďom z rodu Homo erectus (človeka vzpriameného). Podľa archeológov artefakty pochádzajú z doby pred 500-tisíc rokmi, informoval spravodajský server BBC.

11.01.2018 14:00
Homo erectus, doba kamenná, pästné kliny Foto:
Predkovia ľudí Homo erectus používali všestranné nástroje.
debata

Nálezisko, ktoré sa nachádza pri meste Džaldžúlja, bolo podľa odborníkov „rajom“ pre našich prehistorických predkov. V oblasti bola rôznorodá vegetácia, pretekal ňou potok a zdržiavalo sa tam veľa zvierat. Archeológovia v hĺbke asi piatich metrov objavili viac ako 100 veľmi zachovaných opracovaných pazúrikov a ďalšie náradie našich predkov.

„Voda sem prinášala úlomky pazúrika, z ktorých sa na mieste vyrábalo náradie. Naši predkovia tu tiež lovili a spracovávali zvieratá, ktoré sa tu zdržiavali. Prehistorickí ľudia tu mali všetko, čo potrebovali,“ uviedol vedúci archeologického inštitútu v Tel Avive Ran Barkaj.

„Nálezisko je úžasné, najmä kvôli zachovanosti artefaktov a tiež preto, že nám pomôže lepšie spoznať túto prastarú kultúru,“ povedala Majaan Semerovo z izraelského Pamiatkového ústavu.

Archeologické práce na mieste sa začali pred rokom po tom, čo bolo oznámené, že v oblasti bude postavená budova. Homo erectus obýval našu planétu pred 1,89 miliónmi až 143-tisíc rokmi a zrejme patril k prvým lovcom a zberačom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #objav #náradie