Japonský astronaut až toľko nepodrástol

Japonský astronaut Norišige Kanai, ktorý v súčasnosti obýva Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), sa ospravedlnil za zverejnenie mylnej informácie, že iba za tri týždne pobytu vo vesmíre vyrástol o deväť centimetrov. Kanai sa podľa svojich slov na želanie veliteľa premeral a zistil, že v skutočnosti vyrástol len o dva centimetre.

12.01.2018 15:00
astronaut, ISS, Norišige Kanai, Anton... Foto:
Členovia International Space Station expedition Anton Shkaplerov (v strede), NASA astronaut Scott Tingle (vpravo) and Norišige Kanai (vľavo) z Japonska.
debata

Je to však len dočasný efekt, niekoľko mesiacov po pristátí sa výška vráti do normálu.

Bežne vyrastú kozmonauti počas pobytu v kozme o dva až päť centimetrov. V utorok však japonský člen posádky ISS na twitteri napísal, že má „veľkú novinku“. „Merali sme si telesnú výšku a vyrástol som o celých deväť centimetrov!“ uviedol. Zároveň vyjadril obavu, či sa zmestí na ceste späť na Zem do sedadla vesmírnej lode Sojuz, ktoré má limitovanú výšku.

Štyridsaťjedenročný Kanai, ktorý sa na polročnú výpravu do vesmíru vydal v polovici decembra, sa však – zrejme aj vzhľadom na senzáciu, akú jeho nezvyčajne rýchly rast vyvolal na Zemi – neskôr znovu premeral. „Musím sa ospravedlniť za túto hroznú falošnú správu,“ napísal opäť na twitteri, bez toho, aby vysvetlil, ako pôvodne k dĺžke deväť centimetrov dospel. „Zdá sa, že sa do Sojuzu vojdem, uľavilo sa mi,“ dodal ázijský kozmonaut.

Kanai je aj so svojou normálnou výškou 1,8 metra zhruba o desať centimetrov vyšší ako priemerný obyvateľ Japonska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #ISS #astronaut #Norišige Kanai