Začalo sa radarové skúmanie tajných miestností v Tutanchamónovej hrobke

Tím archeológov začal s radarovým skenovaním hrobky egyptského faraóna Tutanchamóna. Britský egyptológ Nicholas Reeves už v roku 2015 oznámil, že má dôkazy o existencii skrytej miestnosti za severnou stenou faraónovej hrobky.

05.02.2018 14:00
Socha Nefertiti, Abu Simbel, Egypt Foto:
Socha Nefertiti pri chráme v Abu Simbel.
debata

Svoje tvrdenie pritom zakladá na fotografiách a skenoch danej steny. Podľa Reevesa sa v miestnosti nachádza hrob manželky Tutanchamónovho otca, faraóna Achnatona, kráľovnej Neferneferuaten Nefertiti, známej iba ako Nefertiti.

O začiatku nového neinvazívneho prieskumu informovalo egyptské ministerstvo pre pamiatky, podľa ktorého sa odborníci v hrobke pokúšajú pomocou georadaru nájsť skryté miestnosti.

Vedúci archeologickej skupiny Franco Porcelli v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica uviedol, že jeho tím objavil už dve prázdne miestnosti a dúfa, že Reevesovu hypotézu potvrdia v najbližších mesiacoch. Tutanchamónova hrobka sa nachádza v Údolí kráľov pri egyptskom Luxore. V roku 1922 ju objavil Howard Carter a bolo v nej vyše 5-tisíc predmetov vrátane slávnej zlatej pohrebnej masky.

Ak by sa teória o existencii hrobky Nefertiti ukázala ako správna, bol by to najvýznamnejší egyptský archeologický objav tohto storočia.

„Za dvoma múrmi sú podľa predbežných výsledkov röntgenového skúmania prázdne priestory. Nie sú však úplne prázdne. Obsahujú organické a kovové materiály,“ povedal egyptský minister pre pamiatky Mahmúd Damat ešte v roku 2016. Spresnil, že podľa japonského vedca, ktorý skúmanie riadi, sú výsledky isté na 90 percent.

Egypťania najprv preverovali na popud Reevesa severnú stenu hrobky infračerveným termografom a vlani ohlásili, že zistili rozdielnu teplotu jednotlivých partií steny. Oznámili vtedy, že bude potrebné vykonať ďalší prieskum. Už jeho prvé výsledky vlani v novembri Britovu teóriu o hrobke Nefertiti posilnili. Egyptológovia si nie sú istí, kde Nefertiti zomrela a kde je pochovaná. Najčastejšie sa hovorí o Armane, čo je 400 kilometrov severne od Luxoru, kde sa našla jej busta.

Nefertiti žila v 14. storočí pred naším letopočtom. Bola hlavnou manželkou kráľa Achnatona, ktorý nastolil monoteistické náboženstvo zasvätené bohu slnka Atona. Je tiež považovaná za nevlastnú matku neskoršieho kráľa Tutanchamóna, ktorý zomrel v roku 1323 pr. n. l. Jej podobu zachytila slávna busta, ktorá sa našla v roku 1912 a ktorá sa teraz vystavuje v berlínskych múzejných zbierkach. Vďaka nej sa Nefertiti stala synonymom krásy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #archeológia #faraón #Tutanchamón