Videohry môžu pomôcť ľuďom trpiacim schizofréniou

Lieky na potláčanie príznakov schizofrénie by mohli nahradiť aj videohry. Vedci za sebou majú prvé úspešné pokusy. Videohry pacientov dokázali upokojiť.

15.02.2018 08:00
psychika, duša, duševná choroba, schizofrénia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyliečiť schizofréniu lekári zatiaľ stále nedokážu, no pomocou liekov môžu aspoň potlačiť jej príznaky. Vedcom z londýnskeho Kráľovského inštitútu psychiatrie, psychológie a neurovedy a vedcom z Roehamptonskej univerzity sa podarilo vyvinúť a úspešne otestovať novú neinvazívnu metódu potláčania príznakov halucinogénnych stavov. Pacienti pri nej nemusia užívať žiadne lieky, postačí trénovanie mozgu pomocou videohry.

Hry namiesto liekov

Vo svojej štúdii vedci skúmali vplyv hrania počítačovej hry na správanie sa pacientov. Ich úlohou bolo pristáť s raketou, ktorá získavala signály z ľudskej reči a impulzy z oblasti v mozgu zodpovednej za reč. Kombináciou oboch impulzov sa mali pacienti naučiť ovládať techniku, ktorá v bežnom živote dokáže potlačiť silu halucinácií. Výskumníci tvrdia, že táto technika môže byť prospešná aj pri ľuďoch so schizofréniou, pri ktorých konvenčná liečba nebola úspešná. Takíto ľudia sú zväčša citlivejší na zvuky a hlasy.

Ako informoval server BBC, dvanásť pacientov, ktorí sa štúdie zúčastnili, trpelo každý deň halucináciami, ktoré sú sprievodným javom pri schizofrénii. Počas hrania hier mali za cieľ vynájsť a využiť vlastnú stratégiu na ovládanie rakety a znižovanie hlasitosti zvukov, ktoré im boli prehrávané. “Pacienti vedia, kedy začnú počuť hlasy – cítia to, takže našim cieľom je nasadiť túto pomoc v momente, kedy je možné tieto hlasy utlmiť, či úplne zastaviť,” upresnil doktor Natasza Orlov z výskumného tímu.

V blízkej budúcnosti plánujú vedci štúdiu rozšíriť tak, aby boli jej výsledky reprezentatívne a umožnili zaoberať sa uplatnením techniky ako alternatívnej liečebnej metódy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #videohry #schizofrénia