Najstaršie umenie vytvorili neandertálci

Najstaršie známe jaskynné výtvarné umenie vytvorili neandertálci. Tvrdí to medzinárodný vedecký tím, ktorý v španielskych jaskyniach našiel kresby staré najmenej 64-tisíc rokov. Ich štúdiu zverejnil vo svojom aktuálnom vydaní americký vedecký magazín Science.

26.02.2018 14:00
neandertálci, jaskyňa, umenie Foto:
Dávna schopnosť abstraktného alebo symbolického myslenia ľudí môže byť podstatne zaujímavejšia.
debata

Vedci našli v španielskych jaskyniach výtvarné zobrazenia, ako napríklad obrys ruky a geometrické tvary, ktoré sú staré najmenej 64-tisíc rokov, a vznikli teda zhruba 20-tisíc rokov pred príchodom Homo sapiens sapiens, človeka dnešného typu, do Európy. Tím okolo Dirka Hoffmanna z lipského Inštitútu Maxa Plancka pre evolučnú antropológiu z toho vyvodzuje, že Homo neanderthalensis bol modernému človeku duševne rovnocenný.

V jednej z jaskýň okrem toho skupina vedená takisto Dirkom Hoffmannom našla prederavené mušle a pigmenty farieb staré najmenej 115-tisíc rokov. Na základe vedci v časopise Science Advances usudzujú, že schopnosť symbolického myslenia bola vlastná už spoločnému predkovi človeka rozumného a neandertálca, žijúcemu už pred 500 000 rokmi v Afrike.

Tieto poznatky priživujú niekoľko desaťročí trvajúcu debatu o tom, či neandertálci a prípadne aj predstavitelia iných ľudských druhov boli schopní symbolických duchovných výkonov, ako sú výtvarné diela. Doteraz väčšina vedcov tieto schopnosti prisudzovala výlučne modernému človeku rozumnému.

Jaskynné umenie vrátane vyobrazenia zvierat, geometrických kresieb a obrysov rúk našli vedci v jaskyniach La Pasiega v severošpanielskom regióne Kantábria, Maltravieso v Extremadure a v andalúzskom Ardales neďaleko Malagy.

Odborníkom sa však podarilo určiť len vek kontúr rúk a geometrických línií vďaka uhličitanovému povlaku na farebných pigmentoch. Zobrazenia zvierat mohli vzniknúť aj neskôr. „Naše výsledky datovania ukazujú, že jaskynné umenie v týchto španielskych lokalitách je oveľa staršie, ako sa doteraz predpokladalo,“ konštatoval spoluautor štúdie Alistair Pike zo University of Southampton.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #štúdia #neandertálci #jaskyne #umenie