Včasné vstávanie nesvedčí organizmu

Ak využijete víkend a idete spať oveľa neskôr než obvykle, tak to nesvedčí vášmu organizmu aj keď si ráno dlhšie pospíte.

10.04.2018 16:00
spánok, únava,a stres, káva, organizmus, Foto:
Narušenie obvyklého rytmu vstávania a zaspávania, bez obmedzenia dĺžky spánku, môže mať nepriaznivý vplyv na metabolizmus.
debata

Aspoň to tvrdia autori americkej štúdie skúmajúcej zmeny rytmu medzi pracovným týždňom a víkendom, píše francúzsky denník Le Figaro. Táto zmena sa prejaví nepriaznivým stavom hladiny inzulínu, hormónu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi, a zvýšením hladiny triglyceridov v krvi, ale aj zvýšeným rizikom obezity. V skutočnosti je pravdepodobné, že škodí skoré vstávanie v pracovnom týždni, nie víkendové vyspávanie. Zvlášť u jednotlivcov, ktorí chodia radšej neskoro spať.

Nutnosť skoro vstávať do práce u osôb, ktoré sú večer dlho hore, vedie k narušeniu prirodzeného biologického rytmu. Ide o skutočnú pásmovú chorobu, ktorá postihuje dve tretiny populácie, tvrdí profesor Till Roenneberg z Ústavu klinickej psychológie pri Mníchovskej univerzite Ľudovíta Maximiliána. Je to ako keby sme každý víkend zmenili časové pásmo! Vedcov už dlho zaujíma, či sa vplyv „sociálnej pásmovej choroby“ na organizmus podobá tomu, keď v noci málo alebo zle spíme. Je totiž známe, že tento typ narušenia zvyšuje riziko metabolickej nerovnováhy a obezity, zvyšuje krvný tlak a vedie k depresiám. „Laboratórne štúdie na ľuďoch ukázali, že keď sa zredukuje spánok, napríklad na štyri hodiny v noci, objavuje sa intolerancia glukózy, keď sa narúša vstrebávanie cukrov, ako aj neodolateľná chuť na tučné a sladké potraviny,“ vysvetľuje Clifford Sapere, profesor neurológie na Harvardovej univerzite v Spojených štátoch. Štúdie na zvieratách tiež ukázali, že narušenie obvyklého rytmu vstávania a zaspávania, bez obmedzenia dĺžky spánku, môže mať rovnako nepriaznivý vplyv na metabolizmus. Vzniká teda otázka, aký vplyv má zmena rytmu na človeka. Lekárka Patricia Wongová a jej kolegovia z Lekárskej fakulty v Pittsburghu v Pensylvánii študovali počas jedného týždňa spánkový rytmus 447 osôb vo veku od tridsať do 54 rokov, ktoré mali bežný pracovný čas. Títo ľudia počas víkendu neskoro vstávali a chodili neskoro spať. Či už využili sobotňajší večer na posedenie s priateľmi, alebo si len na ráno nenastavili budík, výsledok bol rovnaký: 85 percent ľudí sa počas víkendu budilo neskôr než v týždni, v priemere o 44 minút.

Pokusné osoby potom boli podrobené sérii krvných testov, aby sa overil vplyv zmeny rytmu na ich metabolizmus. Ukázalo sa, že pásmová choroba má na organizmus katastrofálny vplyv. „Je to veľmi zaujímavá štúdia,“ hovorí profesor Sapere. „Ide o ojedinelý výskum na človeku v jeho prirodzenom prostredí. Ukazuje, že tí, čo sa musia najviac prispôsobiť pracovnému času, sú náchylní na pokles hladiny ,dobrého' cholesterolu, zvýšenie hladiny inzulínu a triglyceridov, ako aj na zvýšenie hmotnosti a obvodu pása,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #spánok #organizmus #vstávanie