Sedenie škodí zdraviu podobne ako fajčenie

Sú stoličky a kreslá ako cigarety? Zdá sa totiž, že sedenie je novým nepriateľom zdravia číslo jeden, keď sa fajčenie teraz stalo neprijateľným zo spoločenského hľadiska a je pomaly na ústupe.

14.04.2018 08:00
sedenie, kancelária, práca Foto:
Mnoho ľudí sedí najmä pri práci. Lekári radia, že je dobré sa aspoň chvíľu prejsť alebo aj stáť.
debata

Aspoň to vyplýva z početných štúdií, ktoré boli realizované v posledných rokoch a ktoré naznačujú, ako je škodlivé sedieť niekoľko hodín denne, hoci to je často v zamestnaní nevyhnutné.

Dlhodobé sedenie je spojené s väčšou náchylnosťou na srdcové a cievne choroby, na cukrovku, na rakovinu hrubého čreva, na slabnutie svalov a kostí, na bolesti chrbtice, na kŕčové žily, a dokonca aj na zhoršenie funkcie mozgu.

Autori brazílskeho výskumu z roku 2016, ktorého výsledky zverejnil American Journal of Preventive Medicine, dospeli k záveru, že sedenie dlhšie ako tri hodiny denne zvyšuje o 3,8 percenta riziko úmrtia a skracuje dĺžku života zhruba o tri mesiace. A ak hrozba kratšieho života plného chorôb nestačí, aby sme sa postavili na nohy, prichádza ďalšie varovanie pred stoličkami a kreslami od profesora Francisca Lópeza-Jiméneza z Kliniky Mayo v americkom Rochestri. Vedec analyzoval údaje získané zo 46 štúdií o spotrebe kalórií pri rôznych každodenných aktivitách, ktoré boli realizované na vzorke 1¤186 pokusných osôb, zo 60 percent mužov, v priemernom veku tridsaťtri rokov a s priemernou váhou 65 kilogramov. Výsledky týchto štúdií ukazujú, že každú minútu, keď sedíme, spotrebúvame o 0,15 kilokalórie (u žien o 0,1 a u mužov o 0,19) menej, než keby sme len stáli na nohách.

Priemerný Európan presedí denne najmenej sedem hodín. Keby sa tento čas znížil na hodinu, každý z nás by denne spotreboval o 54 kilokalórií viac, to je napríklad desať dekagramov jabĺk alebo tri dekagramy špagiet. Môže sa to zdať málo, ale za rok to znamená váhový úbytok dva a pol kilogramu, a to bez diéty a bez cvičenia.

Spotrebu energie zvyšuje aj to, keď sa prejdeme po miestnosti. Ale aj státie na jednom mieste znamená zvýšenú spotrebu energie, pretože to vyžaduje svalovú námahu, ktorej sme si len málo vedomí. Telo musí stále vyrovnávať postoj, a tým sa uvádzajú do činnosti svaly nôh a trupu. „Táto ustavičná svalová aktivita pri státí nielen vedie k spaľovaniu kalórií, ale je tiež spojená s menším rizikom infarktu, mŕtvice a cukrovky. Treba však povedať, že dlhodobejšie státie nie je pre všetkých. Napríklad ľudia s náchylnosťou na kŕčové žily by sa mu mali vyhnúť,“ hovorí Francisco López-Jiménez.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sedenie #zdravie #fajčenie