Archeológovia našli na ostrove Rujana strieborný poklad

Stovky približne tisíc rokov starých strieborných mincí, prsteňov, perál a náramkov z čias dánskeho kráľa Haralda Gormssona objavili na nemeckom ostrove Rujana v Baltskom mori. Informovala o tom agentúra AP.

18.04.2018 14:00
Nemecko Vikingovia ostrov poklad nájdený Foto: ,
Stovky približne tisíc rokov starých strieborných mincí, prsteňov, perál a náramkov z čias dánskeho kráľa Haralda Gormssona objavili na nemeckom ostrove Rujana v Baltskom mori. Na snímke archeológ drží starú striebornú mincu z čias dánskeho kráľa Haralda Gormssona.
debata (4)

Prvú striebornú mincu našli v januári dvaja amatérski archeológovia – jeden z nich bol 13-ročný chlapec – na poli pri dedine Schaprode. Neskôr sa zapojili štátni archeologickí experti, ktorí odkryli celý poklad, uviedol štátny archeologický ústav spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko.

„Ide o najväčší poklad takýchto mincí v juhovýchodnej baltskej oblasti,“ píše sa vo vyhlásení. Archeologický ústav ďalej informoval, že dvoch amatérskych archeológov požiadali, aby o svojom náleze nikomu nehovorili a profesionáli mali tak dostatok času na vykopávky. Obaja sa na nich mohli potom zúčastniť.

Archeológovia uviedli, že 100 strieborných mincí je približne z čias vlády Haralda Gormssona, známeho ako Harald I. Modrozubý, ktorý žil v 10. storočí a priniesol do Dánska kresťanstvo. Bol jedným z posledných vikinských kráľov vládnucich na území súčasného Dánska, severného Nemecka, južného Švédska a časti Nórska. Jeho prezývka vyplývala z faktu, že Harald mal mŕtvy namodralý zub – v súčasnosti ju však ľudia najviac poznajú ako bezdrôtovú technológiu Bluetooth, vytvorenú švédskou telekomunikačnou spoločnosťou Ericsson. Technológiu, vyvinutú na bezdrôtové prepojenie počítačov s mobilnými zariadeniami, spoločnosť pomenovala po kráľovi Haraldovi pre jeho schopnosť zjednotiť stredovekú Škandináviu. Logo tejto technológie nesie runové písmená jeho iniciálok HB.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rujana #strieborný poklad