Drobnosti, ktoré uľavia od stresu

Únava, stres, nepokoj... Niekedy stačí niekoľko drobností, zmena niekoľkých návykov, aby sme uľavili svojmu telu i duši. Pokiaľ ide o osobnú pohodu, niekedy stačí len málo, aby sme zmenili veľa. Nie je nutné vstávať každé ráno o dve hodiny skôr, nútiť sa k meditácii alebo si predplatiť kurz jogy. Niekoľko malých zmien v každodennom živote stačí, aby sme upokojili svoje nervy a napätie, píše francúzsky denník Le Figaro.

15.05.2018 12:35
relax, chôdza, turistika, prechádzka, príroda,... Foto:
Fyzická aktivita pomáha predchádzať okrem iného kardiovaskulárnym chorobám tým, že znižuje hladinu zlého cholesterolu a krvný tlak, ale aj osteoporóze.
debata (1)

Zaveďte si ráno malý rituál. To vám umožní vkročiť do nového dňa pravou nohou. Ak máte po prebudení hlad, pripravte si raňajky a vychutnajte si ich. A ak vám robí radosť počúvať hudbu, pustite si ju v kúpeľni alebo inde. Tieto drobné zmeny vám urobia dobre.

Prestaňte jesť priemyselne vyrábané potraviny. Aby ste si zachovali svoju energiu, začnite vylúčením priemyselne vyrábaného jedlá z vášho jedálneho lístka. Väčšina potravín alebo hotových jedál zakúpených v obchode je tučná a bohatá na cukry, takže nemá takmer žiadnu výživnú hodnotu, ale vedie k zvyšovaniu hmotnosti. Keď sa budete vyhýbať všetkým spracovaným potravinám, zaistíte telu prísun živín nevyhnutných pre jeho fungovanie a znovu nájdete svoju energiu.

Každý deň sa pokúste robiť niečo s plným vedomím. V sprche sa napríklad môžete sústrediť na pocit dotyku tečúcej vody. Noste oblečenie, v ktorom sa páčite sami sebe. Coco Chanel hovorila: Ak je žena zle oblečená, ľudia si všimnú jej šaty, ale ak jej oblečeniu niet čo vyčítať, všímajú si jej osobu. Pripravte si oblečenie na druhý deň večer predtým. Ak sa v ňom budete cítiť dobre, bude to mať vplyv na vašu náladu a sebadôveru.

Choďte. Nemusíte behať na bežeckom páse, stačí sa jednoducho hýbať. „Fyzická aktivita pomáha predchádzať okrem iného kardiovaskulárnym chorobám tým, že znižuje hladinu zlého cholesterolu a krvný tlak, ale aj osteoporóze, a to je dôležité najmä pre ženy po menopauze,“ vysvetľuje lekárka Laure Abensurová. Dávajte prednosť chôdzi pred autom a metrom. Namiesto toho, aby ste posielali e-mail kolegovi vzdialenému len niekoľko metrov, zájdite za ním. Choďte pešo do schodov a vystavujte sa vonkajšiemu svetlu.

Hovorte nie. Snívate len o jedinom: vrátiť sa domov, osprchovať sa a pohodlne sa usadiť v kresle. Nesnažte sa vyhovieť všetkým, naučte sa hovoriť nie. „Schopnosť hovoriť nie prináša veľkú slobodu a umožňuje chrániť samých seba,“ vysvetľuje psychoterapeutka Fanny Marteauová-Chasserieauová.

Obklopujte sa pozitívnymi ľuďmi. „Mozog zahŕňa ,zrkadlové' neuróny, ktoré reagujú kladne, keď je v našej prítomnosti niekto, kto je vo forme, a negatívne, keď sme v spoločnosti pesimistu,“ vysvetľuje lekárka a nutričná poradkyňa Nina Cohenová-Koubiová.

Dýchajte. Zhlboka sa nadychujte a sústreďte sa. To vám umožní nevybuchnúť v krízovej situácii. Hlboké dýchanie zmierni váš stres.

Pýtajte sa sami seba, aký význam bude mať problém, ktorý vás teraz sužuje, o päť rokov. To je dobrý spôsob, ako si uvedomiť, že to nie je také dôležité. Naše mobilné telefóny si vyžadujú našu ustavičnú pozornosť a ponechávajú nám len málo príležitostí, aby sme sa mohli odpojiť a nabiť si batérie. Vyčleňte si v byte miestnosť, v ktorej budete mobil používať. Môžete mobil odložiť v predsieni a nedotknúť sa ho až do nasledujúceho rána.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivita #únava #stres #mobilný telefón #nezdravé návyky