Čo robí z populárnej piesne hit? Musí byť rozjarený

Čo robí z populárnej piesne hit? Táto otázka zamestnáva nielen hudobníkov a producentov, ale aj matematikov, psychológov a lingvistov. Štúdia Kalifornskej univerzity v Irvine (UCI) poskytuje pre hľadanie hitového vzorca nové poznatky. Úspešné piesne v rebríčkoch sa vyznačujú jasnosťou, veselosťou a schopnosťou zaujať na párty. To je však v príkrom rozpore so všeobecným hudobným trendom, napísali vedci v odbornom časopise Royal Society Open Science.

24.05.2018 11:24
hudba, slúchadlá, Foto:
Aktuálna štúdia dospela k výsledku: Rozmach zažívajú ženské hlasy - aspoň mimo rockového žánra.
debata (1)

Tím expertov pod vedením matematičky Natalie Komarovovej analyzoval viac ako 500 000 piesní, ktoré vyšli v Británii medzi rokmi 1985 a 2015. Vedci skúmali nielen piesne, ktoré sa umiestnili v rebríčkoch, ale aj dáta z voľne prístupných hudobných databáz MusicBrainz a Acousticbrainz, ktoré zhromažďujú podrobné informácie o piesňach, vrátane toho, ako znejú, aký je ich tanečný potenciál a nálada a či ich spieva žena, či muž. Roztriedené sú podľa žánrov či nálady.

Na základe týchto dát matematici zistili, čo charakterizuje piesne, ktoré sa najlepšie umiestňovali v hitparádach. Okrem toho ale z údajov odvodili všeobecné hudobné trendy, pričom brali do úvahy aj iné songy ako tie, ktoré sa presadili v rebríčkoch. A zistili pritom, že v uplynulých 30 rokoch bolo vydávaných stále viac smutných piesní, zatiaľ čo veselé a radostné strácali na obľúbenosti. To naznačila už predchádzajúca štúdia kanadských a nemeckých bádateľov z roku 2012. Podľa nej v amerických hitparádach pribúda pomalých a melancholických piesní v mollových stupniciach.

Aktuálna štúdia dospela ešte k jednému výsledku: Rozmach zažívajú ženské hlasy – aspoň mimo rockového žánra. Platí to predovšetkým pre najúspešnejšie hity, ktoré však podľa vedcov vzdorujú všeobecným hudobným trendom. Single z hitparád boli veselšie, radostnejšie a tanečnejšie než priemerne všetky skúmané tituly. S tým súvisí aj hodnotenie na základe jednotlivých žánrov. Z klasickej hudby alebo jazzu vzíde hit len ťažko, zatiaľ čo pop a tanečná hudba to majú najjednoduchšie. Po roku 2000 nepretržite narastal tiež úspech rockových piesní.

Práve rozpor medzi všeobecnými hudobnými trendmi a prevažujúcimi rysmi rebríčkových hitov privádza autorov štúdie k záveru, že „úspech sa ťažko definuje a zovšeobecňuje“. Mylná by tak bola domnienka, že veselá tanečná pieseň spievaná ženou sa automaticky stane hitom. Takéto predpovede sa ťažko robia aj s pomocou sofistikovaných metód, aj keď podľa vedcov sa dá úspešnosť nových hitov ľahšie a s 85-percentnou presnosťou predpovedať u umelcov, ktorí už sú veľmi populárni. Ale hudobníci, ktorí očakávajú matematickú formulku pre top hit, budú pravdepodobne sklamaní.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pop-music #pieseň #hit