Obnovia biomateriály mozgové bunky po mŕtvici?

Výskumná skupina Ústavu experimentálnej fyziky (UEF) v Košiciach uspela vo výzve EuroNanoMed III, a získa tak financie z eurofondov.

04.06.2018 13:00
mŕtvica Foto:
Ilustračné foto.
debata

Projekt "Nové magnetické biomateriály na obnovu mozgových buniek a zobrazovanie stavu po mŕtvici (MAGBBRIS)“ koordinuje Dr. Anna Rosell, vedúca Neurovaskulárneho výskumu v barcelonskom inštitúte Vall d'Hebron Research Institute.

„Počas najbližších troch rokov sa budeme spolu so zahraničnými partnermi venovať cielenému dizajnu a príprave nových bionanomateriálov, ktoré sú určené na liečbu ischémií, nedostatočného prekrvenia mozgu. Očakávame, že výskum povedie k novým medicínskym produktom, ktoré budú pripravené na testovanie v predklinických štúdiách,“ povedal Peter Kopčanský, spolukoordinátor projektu a riaditeľ UEF. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je každoročne až 15 miliónov ľudí postihnutých mozgovou príhodou a práve oprava poškodeného tkaniva poskytuje možnosti na liečbu pacientov rozšírením terapeutického časového okna.

Cieľom výskumu je použiť nanotechnológie na cielené dodanie terapeutických rastových faktorov obalených do magnetických bionanomateriálov do poškodeného mozgu, kde bude následne spustená obnova poškodeného tkaniva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nanotechnológie #mozgová mŕtvica