Američanka sa súdi s NASA o právo nechať si vzorku z Mesiaca

Američanka Laura Ciccoová sa z preventívnych dôvodov súdi s Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) o vlastníctvo skúmavky s mesačným prachom.

14.06.2018 14:00
Mesiac Foto:
Ilustračná foto
debata

Upomienku zo spolupútnika Zeme dostala ako desaťročná od astronauta Neila Armstronga, ktorý ako prvý človek vstúpil 20. júla 1969 na povrch Mesiaca, napísal denník The Washington Post. Ciccoová sa pre súd rozhodla z obavy, že by jej NASA mohla darček zhabať, pretože v minulosti sa takýto prípad stal. Ciccoová, dievčenským menom Murrayová, spolu so vzorkou dostala od Armstronga aj lístok s venovaním. „Laure Ann Murrayovej. Nech sa darí. Neil Armstrong, Apollo 11,“ napísal astronaut.

Mesačný prach Ciccoová pri sebe nemala niekoľko desiatok rokov, opäť ho získala pred piatimi rokmi, keď ho našla pri prechádzaní dedičstva po svojich rodičoch. Fakt, že je skutočnou majiteľkou vzorky z Mesiaca, chce na súde dokázať predovšetkým osobným venovaním od Armstronga, ktorý zomrel v roku 2012. Dodala, že Armstrong sa s jej otcom Tomom Murrayom poznali z letectva a dlhodobo sa priatelili, okrem iného boli aj členmi tajného klubu pilotov Quiet birdmen.

Či je v skúmavke skutočne mesačný prach, vedecké rozbory jednoznačne nepotvrdili. Posudok predložený súdu uvádza, že skúmaná vzorka môže pochádzať z Mesiaca. Jeden z testov totiž zistil zhodu s materiálom dovezeným z Mesiaca, iný zase našiel zloženie zodpovedajúce pozemskému. V závere posudok uvádza, že vylúčiť mesačný pôvod by bolo zložité a že je možné, že skutočný mesačný prach sa neskôr zmiešal s pozemským.

Právny zástupca Ciccoovej Christopher McHugh tvrdí, že neexistuje žiadny zákon, ktorý by bránil americkým občanom vlastniť upomienky z Mesiaca. Naopak, Joseph Gutheinz, ktorý pracoval pre inšpektorát NASA, vyhlásil, že čokoľvek z Mesiaca patrí americkej vláde. Denník San Diego Union-Tribune k tomu uviedol, že zákon z roku 2012 astronautom umožňuje ponechať si predmety dovezené z kozmu s výnimkou mesačného materiálu.

debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #NASA #mesačný prach