Vedci vyvinuli nové látky na ochranu kože

Olomouckí vedci vyvinuli nové látky, ktoré dokážu ochrániť ľudskú kožu pred škodlivými účinkami ultrafialového žiarenia.

20.06.2018 11:15
slnko, leto, pláž, dovolenka, slnečník,... Foto:
Molekuly rastlinných hormónov ovplyvňujúcich delenie buniek dokážu chrániť kožné bunky pred škodlivými účinkami oboch typov ultrafialového žiarenia.
debata
Našli ich v malých molekulách odvodených od cytokinínov, rastlinných hormónov ovplyvňujúcich delenie buniek. Ich účinok testovali, okrem iného, na pôdnych červoch. Objavené látky sú už chránené patentom, uplatnenie by mali nájsť predovšetkým v kozmetike a lekárstve, povedala hovorkyňa Centra regiónu Haná pre biotechnologický a poľnohospodársky výskum (CRH) Martina Šaradínová.

„Ako prví na svete sme zistili, že cytokiníny a od nich odvodené látky dokážu chrániť kožné bunky pred škodlivými účinkami oboch typov ultrafialového žiarenia, teda UVA i UVB. To je informácia nová, vedci sa totiž skôr touto otázkou nezaoberali. Dôležité je aj zistenie, že naše látky podporujú prirodzenú obranu kožných buniek,“ uviedol hlavný autor práce Martin Hönig z CRH.

Skúmali účinky na ľudské bunky

Vývoju malých molekúl odvodených od cytokinínov sa vedci venujú dlhodobo, tentoraz sa zamerali na látky na báze kinetín a spoločne s kolegami z lekárskej fakulty skúmali ich účinky na ľudské kožné bunky. Počas piatich rokov vytvárali rôzne obmeny molekuly kinetín a sledovali vplyv ich štruktúry na biologickú aktivitu. Rôzne deriváty potom testovali na ľudských kožných bunkách v laboratórnych podmienkach. „Najprv sme potvrdili, že látky nie sú fototoxické, teda že sa nestávajú pôsobením UV žiarenia nebezpečnými. Následne sme preukázali, že dokonca prispievajú k ochrane kožných buniek tým, že vyburcujú ich prirodzené obranné reakcie,“ uviedla koordinátorka projektu Lucie Plíhalová.

Pôdna hlísta ako model

Pôsobeniu nových derivátov potom vystavili háďatko obecné, čo je pôdna hlísta, ktorá slúži vedcom ako modelový organizmus pre štúdium stresu a starnutia. Rad látok má totiž na tento organizmus podobné účinky ako u cicavcov.

„Zistili sme, že naše látky chránia háďatko pred oxidačným stresom, ktorý sme u neho umelo vyvolali. Chráni teda pred stresom nielen bunky v tkanivovej kultúre, ale aj celé organizmy,“ doplnila Plíhalová. Vo výskume olomouckí vedci pokračujú, v súčasnosti sa zameriavajú na presnejší opis mechanizmu účinku série látok, ktoré vyvinuli. Látky boli patentovo chránené prihláškou vynálezu a jedna z kozmetických firiem ich teraz testuje pre ďalšie využitie v kozmetickom priemysle, dodala hovorkyňa centra Martina Šaradínová.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #opaľovanie #UV žiarenie #ochrana pokožky