Vedci tvrdia, že sú na ceste k funkčnému liečeniu AIDS

Vedecký tím z Hongkonskej univerzity tvrdí, že možno našiel spôsob, ako "funkčne liečiť" napadnutie vírusom HIV.

21.06.2018 06:00
debata
Vedci z Hongkongu tvrdia, že možno našli... Foto: SHUTTERSTOCK
HIV, AIDS, vírus Vedci z Hongkongu tvrdia, že možno našli spôsob, ako "funkčne liečiť" napadnutie vírusom HIV.

Nová prelomová protilátka by mohla byť používaná pri prevencii i liečbe, veria vedci. O objave informoval odborný časopis Journal of Clinical Investigation.

Tím okolo profesora Chena Zhiweia výskum uskutočňuje v čase, keď Čína čelí silnejúcej epidémii HIV medzi vysoko rizikovými skupinami vrátane homosexuálov a sexuálnych pracovníčok. V Číne je HIV nakazených zhruba 850 000 ľudí, uvádza organizácia AIDS Data Hub. Čínska protilátka, ktorá už bola testovaná na myšiach, dokáže vírus kontrolovať a odstraňovať napadnuté bunky.

Protilátka bude schopná ako prvá likvidovať rôzne druhy HIV, je presvedčený Chen. Funkčná liečba podľa neho znamená, že množstvo vírusu v tele bude také nízke, že bude neodhaliteľné, a to počas brania injekcií s protilátkou. Na očkovanie by pacienti chodili raz za štvrť roka alebo aj menej často.

Ľudia napadnutí HIV môžu v súčasnosti držať vírus pod kontrolou pomocou antivirotík, ktoré zabraňujú tomu, aby vírus napadol ďalšie bunky. Liek je však potrebné brať denne a nedokáže likvidovať už napadnuté bunky. Vírus tak preto môže ďalej existovať a znovu sa prejaviť, ak pacient liek riadne neužíva.

Aj keď sú výsledky hongkonských vedcov sľubné, nasledovať musia klinické testy.

Protilátka by sa tak mohla na trhu objaviť za tri až päť rokov. „Vlády sú tu veľmi pomalé v zavádzaní programov. Takže samotná skutočnosť, že liek je k dispozícii, ešte neznamená, že sa dostane k ľuďom alebo že bude mať nejaký vplyv,“ upozornil Andrew Chidgey z hongkonskej organizácie AIDS Concern.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #HIV #AIDS #liek #liečebná metóda