Českí vedci vyvíjajú látku, ktorá dobije elektroniku v odevoch

Odborníci z niekoľkých univerzít a firiem v Česku pracujú na vývoji inteligentných odevov, ktoré budú schopné napájať zabudovanú elektroniku.

28.06.2018 06:00
debata

Vytvorili textílie, ktoré dokážu fungovať ako akumulátory pre energiu získanú zo špeciálnych fotovoltických panelov.

Pre odevy navrhli také látky, ktoré sú organické a majú ekonomický potenciál. Uviedla to Technologická agentúra, ktorá vývoj inteligentných odevov podporila sumou 22,6 milióna českých korún. Inovátori už dlho vytvárajú prototypy inteligentných odevov so zabudovanou elektronikou, ktoré by svojim nositeľom umožnili mať pri sebe stále rôzne zariadenia, napríklad na prenos dát. Tieto zariadenia potrebujú na svoje fungovanie energiu, a práve s jej získaním a skladovaním na určitý čas býva problém. „Súčasné riešenia sa spoliehajú na dobíjacie akumulátory a využitie solárnych článkov, čo je vzhľadom na obmedzenú kapacitu nielen pomerne finančne náročné, ale aj nepraktické,“ uviedla Technologická agentúra. Akumulátory a zariadenia na rozvod energie sa napríklad musia vybrať pred praním.

Vyrieši problém múdra látka?

Vyriešiť tento problém by mohla nová múdra látka, ktorá by systém na získavanie a akumuláciu energie niesla priamo vo svojich vláknach. „Z technologického hľadiska ide o tenkovrstvové akumulačné systémy, ktoré môžu byť pripravované tlačovými a nanášacími technológiami na flexibilné substráty,“ uviedol Tomáš Surový z Univerzity Pardubice. Takýto systém sa dá použiť pre rôzne druhy odevov vrátane tých pracovných, pri ktorých je dôležitá bezpečnosť.

Príkladom sú pracovné rukavice

Príkladom inteligentného odevu, ktorý tím skúša, sú pracovné rukavice so zabudovaným osvetlením, vhodné na montovanie súčiastok do zle prístupných miest. „Rukavice je možné využívať v širokom spektre priemyselných výrob, ako je strojárstvo, automobilový či chemický priemysel a podobne. O produkt už prejavilo záujem niekoľko národných i nadnárodných zákazníkov,“ uviedol člen tímu Aleš Hamáček zo Západočeskej univerzity v Plzni.

Odborníci dúfajú, že ich technológia sa uplatní aj vo funkčných voľnočasových a športových odevoch. Čiastočne sa to už podarilo, keď spolu s francúzskou návrhárkou Elisabeth de Sennevillovou vytvorili športovú bundu so solárnym dobíjaním.

Na projekte sa podieľa ešte brnianske Vysoké učení technické a firmy Spur, Applycon a COC. Podľa predsedu Technologickej agentúry Petra Očka je navrhnuté riešenie chýbajúcim článkom v oblasti inteligentných látok a je vysoko konkurencieschopné. Odborníci sa teraz pokúsia svoj vynález dotiahnuť do takého stavu, aby ho mohli uviesť do výroby.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #elektronika #inteligentné odevy