Obézne psy sú ako tuční ľudia

Obézne psy sa správajú podobne ako niektorí ľudia s nadváhou a mohli by preto slúžiť ako model výskumu obezity.

28.06.2018 18:00
debata
Psy by sa mohli stať modelom pre výskum obezity... Foto: SHUTTERSTOCK
Obézny pes Psy by sa mohli stať modelom pre výskum obezity aj preto, že sú vystavené rovnakým vplyvom životného prostredia.

Vyplýva to zo štúdie maďarských vedcov uverejnenej v odbornom časopise Royal Society Open Science.

Zoológovia z Univerzity Loránda Eötvösa v Budapešti vykonali dva testy s 91 psami rôznych plemien. Zistili pritom, že pes, ktorý je tučnejší, sa správa inak ako bez nadváhy. Obézne uprednostňovali výživu bohatú na tuky a cukor a pokúšali sa príjem potravy maximalizovať. Zároveň však viac váhali, či vydať energiu na cestu k miske, o ktorej nevedeli, či obsahuje niečo na jedenie.

Psy by sa mohli stať modelom pre výskum obezity aj preto, že žijú s ľuďmi v úzkom kontakte a sú vystavené rovnakým vplyvom životného prostredia. Doteraz sa príčiny a dôsledky obezity študovali najmä na hlodavcoch, ako sú krysy.

V priemyselných krajinách strednej Európy trpí podľa odhadov nadváhou okolo 40 percent domácich zvierat. V Spojených štátoch označujú niektorí za tučných až 56 percent psov a 60 percent mačiek.

Obezita pritom zvieratám skracuje pravdepodobnú dĺžku dožitia. Rovnaký vplyv má aj na ľudí, zistila štúdia uverejnená v roku 2016 v odbornom časopise The Lancet.

debata chyba
Viac na túto tému: #psy #ľudia #obezita #výskum