Už len vôňa kávy podľa vedcov stimuluje mozog

Káva, často vychvaľovaná pre svoje početné blahodarné účinky na zdravie, pôsobí podľa nového výskumu amerických vedcov pozitívne aj vďaka svojej vôni.

20.07.2018 11:00
káva - kofeín Foto:
Aróma kávy môže mať podobný efekt ako konzumácia nápoja.
debata

Odborníci zistili, že už len aróma tiahnuca sa zo šálky kávy, zrejme stimuluje mozog, napísal francúzsky denník Le Parisien.

Bádatelia zo Stevens School of Business, Temple University a Baruch College skúmali, či vôňa kávy môže ovplyvniť kognitívne funkcie, teda napríklad pamäť a koncentráciu, aj keď napríklad nápoj ani neobsahuje kofeín.

Pri jednom z pokusov sa vedci zamerali na výkon stovky študentov obchodnej školy pri skúške spočívajúcej v desiatke príkladov z algebry. Študentov rozdelili do dvoch skupín, pričom jedna spracovávala zadania v miestnosti, v ktorej bolo cítiť kávu. Druhá skupina skúšku absolvovala v miestnosti bez akéhokoľvek zápachu. Vedci konštatovali, že oveľa lepšie výsledky dosiahli študenti z prvej skupiny.

Aby zistili, či to bola naozaj vôňa kávy, ktorá viedla k lepšiemu sústredeniu, a preto aj k lepšiemu výkonu, zostavili vedci pre dve stovky študentov dotazník. Otázky sa týkali toho, či študenti veria, že výkon človeka môžu ovplyvniť rôzne vône. Študenti v dotazníku uviedli, že ak by cítili kávu, mali by dojem, že sa lepšie koncentrujú a majú viac energie. Výsledky výskumu podľa vedcov ukazujú, že už len aróma kávy môže mať podobný efekt ako konzumácia nápoja. Čiastočne to podľa nich môže byť dané očakávaním účastníkov štúdie, teda akýmsi placebo efektom vône kávy.

Bádatelia teraz podľa Le Parisien zisťujú, či môže kávová aróma ovplyvniť aj iné výkony, napríklad porozumenie textu. Odborníci priznávajú káve rôzne kladné účinky na zdravie, predovšetkým podľa nich znižuje riziko vzniku srdcových chorôb, cukrovky a demencie. Niektorí vedci si dokonca myslia, že pitie kávy predlžuje život.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #káva #veda a výskum #chuť a vôňa kávy