V Egypte otvorili záhadný čierny sarkofág

V egyptskej Alexandrii otvorili záhadný čierny sarkofág, ktorý pred dvoma týždňami objavili na stavenisku. Nájdenie masívneho sarkofágu z čierneho granitu, ktorý ležal nedotknutý zhruba dvetisíc rokov, vyvolalo množstvo špekulácií, no podľa expertov v ňom nenašli ani pozostatky Alexandra Veľkého ani starovekú smrtiacu kliatbu. Obsahoval tri kostry a neznesiteľne zapáchajúcu hnedo-červenú tekutinu.

20.07.2018 13:58
Egypt, sarkofág, archeológia Foto: ,
Kostry troch múmií zo záhadného čierneho sarkofágu, ktorý pred dvoma týždňami objavili na stavenisku.
debata

Egyptské ministerstvo pre pamiatky po nájdení sarkofágu zostavilo komisiu archeológov, ktorá ho mala otvoriť a preskúmať jeho obsah. Podľa egyptského portálu El-Watan najprv nadvihli veko sarkofágu len o päť centimetrov, no ostrý zápach ich prinútil priestor opustiť. Neskôr ho otvorili s pomocou inžinierov egyptskej armády.

„Našli sme kosti troch ľudí, vyzerá to ako rodinná hrobka… Nanešťastie, múmie nie sú v najlepšom stave, zostali z nich len kosti,“ vyjadril sa generálny tajomník Najvyššej rady pre starožitnosti Mostafa Waziri a v súvislosti s obavami z kliatby dodal: „Otvorili sme to a, vďaka Bohu, svet sa neponoril do temnoty. Ja osobne som do sarkofágu ako prvý strčil hlavu a som tu … nič mi nie je.“ Napriek tomu je priestor v súčasnosti uzavretý pre obavy, že by zo sarkofágu mohli vychádzať toxické výpary.

V egyptskej Alexandrii otvorili záhadný čierny...
V egyptskej Alexandrii otvorili záhadný čierny...
+3V egyptskej Alexandrii otvorili záhadný čierny...

Spolu so sarkofágom objavili aj alabastrovú bustu, ktorá je však zvetraná na nepoznanie. Nález zrejme pochádza z obdobia dynastie Ptolemaiovcov, ktorá vládla Egyptu v rokoch 305 až 30 pnl.

Sarkofág je takmer dva metre vysoký a tri metre dlhý a váži 27 ton. Trojica ostatkov by podľa odborníkov mohla patriť vojakom. Praskliny na lebke jedného z nich naznačujú zranenie šípom. Kedy žili a ako zomreli by však mal odhaliť ďalší archeologický výskum.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #archeológia #sarkofág