Príznaky ADHD môžu byť spojené s používaním digitálnych médií

Čím viac tínedžeri kontrolujú sociálne médiá a používajú digitálne médiá, tým skôr sa u nich môže objaviť jeden zo symptómov ADHD, uvádza nová štúdia.

23.07.2018 16:00
debata (2)
Výskumníci na základe analýzy dát zistili, že v... Foto: SHUTTERSTOCK
ADHD Výskumníci na základe analýzy dát zistili, že v každom okamihu zberu dát mali študenti, ktorí viac pracovali s digitálnymi médiami, väčšiu šancu, že budú trpieť nejakým príznakom ADHD.

ADHD, čiže hyperkinetická porucha, je vývojová nervová porucha, ktorá sa prejavuje už v ranom detstve. Medzi digitálne médiá patrí akýkoľvek digitalizovaný obsah, ktorý sa prenáša spravidla internetom alebo cez počítačovú sieť.

Medzi symptómy ADHD patrí napríklad nepozornosť, hyperaktivita, neunavitelnosť alebo impulzivita. „Ak by sme objavili príčinnú spojitosť, ktorá je konzistentná naprieč štúdiami, mohli by sme navrhnúť prevenciu vystavovania sa médiám,“ uviedol jeden z autorov štúdie Adam Leventhal pre CNN.

Porucha je pritom častejšia u chlapcov ako u dievčat, týka sa celosvetovo približne 5 % populácie. Na poruchu je odporúčaná najmä behaviorálna terapia, medikácia a prispôsobenie školských podmienok.

Štúdia trvala dva roky

Novej štúdie sa zúčastnilo viac ako dva a pol tisíca študentov z desiatich stredných škôl v Kalifornii. Študenti, ktorí nemali na začiatku štúdie žiadne príznaky ADHD, mali medzi 15 a 16 rokmi. Štúdia trvala dva roky. Začala sa v roku 2014 a ďalšie dáta výskumníci zbierali vždy po pol roku. Pri každom z meraní študenti vyplnili dotazník, ktorý meral príznaky ADHD a ktorý zahŕňal otázky tak na nepozornosť, ako aj na hyperaktivitu a impulzívnosť.

Študenti tiež vypĺňali dotazník zisťujúci, ako často sa venujú 14 aktivitám spojeným s digitálnymi médiami. Konkrétne išlo o surfovanie na sociálnych sieťach, chatovanie, hranie digitálnych hier, nakupovanie on-line, video chat alebo napríklad čítanie on-line obsahu.

Výskumníci na základe analýzy dát zistili, že v každom okamihu zberu dát mali študenti, ktorí viac pracovali s digitálnymi médiami, väčšiu šancu, že budú trpieť nejakým príznakom ADHD.

Priemerne zo študentov, ktorí uviedli, že často využívajú sedem digitálnych médií, malo príznaky ADHD 9,5 percenta. Z tých, ktorí uviedli, že často využívajú 14 médií, už to bolo 10,5 %. Študenti, ktorí neuvádzali, že by často používali digitálne médiá, pritom mali príznaky ADHD len v 4,6 % prípadov.

„Percentá vyjadrujú priemerné hodnoty naprieč jednotlivými meraniami. Takže jednou z vecí, ktoré sme si všimli, je, že vzťah medzi digitálnymi médiami a prevalenciou príznakov ADHD je trvalý v čase,“ uviedol Leventhal. Hoci je vzťah podľa autorov štúdie štatisticky významný, je pomerne slabý. Je teda potrebná veľká vzorka, aby sa vzťah podarilo preukázať.

Skúmali len príznaky, nie diagnózu

Hoci štúdia skúmala iba prítomnosť príznakov ADHD, a nie samotnú diagnózu poruchy, nemusí to byť nutne na škodu. „Vieme, že mať nižšiu pozornosť je zlé a nezáleží na tom, či máte diagnózu ADHD, alebo nie,“ komentoval pre CNN zistenie pediater Dimitri Christakis.

Výsledky štúdie sú podľa Christakisa v súlade s odporúčaniami, ktoré v roku 2016 vydala americká pediatrická akadémia. Tá odporúča, aby deti staršie ako šesť rokov mali striktne stanovené množstvo času, kedy môžu digitálne médiá používať. Rodičom pediatri zároveň odporúčajú, aby si s deťmi stanovili čas, v ktorom budú technológie úplne zakázané – ako sú napríklad večera alebo cestovanie – a s deťmi veľa komunikovali o on-line bezpečnosti a súkromí.

Štúdia by však mala byť ďalej rozšírená, zahŕňa totiž veľmi špecifickú vzorku. Autori zároveň pripomínajú, že nie je jasné, čo je príčinou a čo následkom. Je totiž možné, že existujú genetické faktory, ktoré ovplyvňujú nielen mieru používania digitálnych médií, ale aj mieru výskytu príznakov ADHD. Zároveň výskumníci neoverovali socioekonomický status rodičov, ktorý by tiež mohol hrať istú rolu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedecká štúdia #tínedžeri #ADHD #digitálne médiá #symptóm