Pred 40 rokmi sa narodilo prvé dieťa zo skúmavky

Angličanka Louise Brownová, ktorá sa narodila pred polnocou 25. júla 1978, je prvý človek na svete, počatý mimo tela matky. O jej narodenie sa zaslúžili embryológ Robert Edwards a gynekológ Patrick Steptoe, ktorí použili metódu in vitro (IVF), teda mimotelové oplodnenie vajíčka. Lesley Brownovej, ktorá sa deväť rokov márne pokúšala otehotnieť, odobrali vajíčko, oplodnili ho so spermiami manžela Johna a embryo vložili do maternice.

24.07.2018 09:32
embryo, bunka, bunky, výskum, vedci, oplodnenie Foto:
Za uplynulé štyri dekády sa pomocou IVF na celom svete narodilo podľa odhadov šesť miliónov detí.
debata

Prvenstvom sa pýši aj Louisina o štyri roky mladšia sestra Natalie, ktorá sa narodila ako 40. dieťa zo skúmavky na svete. V roku 1999 sa stala prvým takto počatým dieťaťom, ktoré porodilo vlastného potomka, syna Caseyho. Louise je už tiež matkou, a to dvojnásobnou. Všetky tri deti sestier Brownovcov boli počaté prirodzenou cestou a nepotvrdili sa tak obavy niektorých vedcov, že deti zo skúmavky sa pri snahe o vlastných potomkov nezaobídu bez pomoci lekárov.

Metóda mimotelového oplodnenia pritom mala od začiatku množstvo kritikov, najmä z cirkvi, a Louise, ktorá prišla na svet cisárskym rezom a vážila 2,61 kilogramu, sa odmalička musela stretávať s prejavmi nenávisti. „Vždy, keď sa niekde objaví článok, ktorý sa ma týka, píšu ľudia na internete rôzne kruté a nepodložené komentáre. Už som sa ich naučila ignorovať,“ zverila sa vlani na jeseň novinárom, keď sa pripomínalo štyridsiate výročie jej počatia.

Za uplynulé štyri dekády sa pomocou IVF na celom svete narodilo podľa odhadov šesť miliónov detí.

debata chyba
Viac na túto tému: #umelé oplodnenie