Japonsko chystá kvôli horúčave na olympiáde osobitné opatrenia

Horúčavy, ktoré sužujú Japonsko, si každoročne vyžiadajú stovky obetí. Usporiadatelia olympijských hier plánovaných na rok 2020 sa domnievajú, že môžu obmedziť riziká.

16.08.2018 06:00
debata
Olympijské hry v Tokiu v roku 2020 čakajú... Foto: SITA/AP, Koji Sasahara
Japonsko Tokio Olympiáda Dva Roky Odpočítavanie Olympijské hry v Tokiu v roku 2020 čakajú zvláštne opatrenia.

Olympijské hry sa už konali v teplejších alebo vlhších mestách, ako je Tokio, napríklad v roku 2004 v Aténach alebo v roku 2008 v Pekingu. So svojimi 35 až 40 stupňami v tieni a viac ako 80 % vlhkosťou má však japonská metropola kombináciu, ktorá môže byť smrtiaca.

V období medzi júlom a septembrom končia desaťtisíce ľudí v nemocnici pre úpal a stovky ich zomrú. Olympijské hry sa budú konať od 24. júla do 9. augusta. „Japonsko nie je prvou krajinou, kde sa budú konať olympijské hry v mimoriadnych horúčavách,“ povedal agentúre AFP viceprezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) John Coates.

„V porovnaní s minulými olympijskými hrami to budú hry za tvrdších podmienok, čo sa týka tepla,“ usudzuje profesor urbanistiky na Tokijskej univerzite Makoto Jokohari. V roku 1964 sa z toho istého dôvodu konali v Tokiu olympijské hry až v októbri. Vtedy však neboli také techniky ako dnes, namietajú usporiadatelia.

Niektoré športy budú mať zvláštne opatrenia

„Športy, ktoré vzbudzujú najviac znepokojenia, sú tie, ktoré sa budú odohrávať mimo štadióna,“ vysvetľuje hlavný riaditeľ plánovania stratégie organizátorského výboru pre olympijské hry v Tokiu Tecuo Egawa.

Maratón, jachting, kanoistika a golf sa budú konať za zvláštnych opatrení tak pre športovcov, ako aj pre publikum.

Tokijská radnica a usporiadatelia hier oznámili opatrenia, ako sú zvláštne odevy absorbujúce slnečné lúče či mobilné rozprašovače pozdĺž trasy maratónu. Inde budú trasy pokryté povrchom schopným absorbovať dažďovú vodu, ktorá sa bude pri stúpajúcej teplote odparovať, aby ochladzovala vzduch.

Aj keď usporiadatelia predpokladajú, že v meste bude 116 kilometrov zvláštnych trás, podľa expertov to nestačí. „Bude potrebné naplánovať maratón skoro ráno, aby sa športovci vyhli horúčave, ako sme to urobili na predchádzajúcich olympijských hrách,“ hovorí Coates.

Beh sa tak začne o pol hodiny skôr, o siedmej ráno. „Budeme mať stany zatieňujúce priestor pred vchodmi a chceme obmedziť na 20 minút dobu čakania v radoch,“ spresňuje Egawa. „Budú tu veľké ventilátory, klimatizované zóny pre poskytovanie prvej pomoci a odpočinkové zariadenia,“ dodáva.

Usporiadatelia pripravujú aj opatrenia na obmedzenie stresu, ktorý sťažuje dýchanie a zvyšuje riziko prehriatia. „Predstavujeme si, že by sme usporiadali menšie predstavenia a zábavu, z ktorých niektoré by mohli čiastočne spočívať v tom, že na divákov bude rozprašovaná voda,“ hovorí Egawa.

Chýbať nebude ani ‚učimizu‘

Letné horúčavy sú pre Tokio veľkým problémom pre nedostatočné prúdenie vzduchu a nedostatok zelene. Teplota sa v metropole za posledné storočie zvýšila o tri stupne, zatiaľ čo vo svete je to v priemere 0,7 stupňa Celzia.

Jedným z projektov je obnova japonskej tradície nazývanej učimizu, ktorá spočíva v tom, že sa kropia cesty. „Športovci pobežia za nebezpečných podmienok, najmä v poslednom úseku trasy pred cisárskym palácom, kde nie je vôbec žiadny tieň,“ upozorňuje profesor Jokohari z Tokijskej univerzity.

Je škoda, že jeho názor nebol vypočutý, hoci je poradcom usporiadateľského výboru hier. Podľa neho by mala byť trasa zmenená alebo dokonca premiestnená na sever krajiny, kde je viac tieňa a únosnejšie teploty, dodáva AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #Tokio #Olympijské hry