Slovensku sa podarilo získať európskeho 'vedeckého Oscara'

Európska výskumná rada (European Research Concil (ERC) schválila a odporučila na financovanie projekt Jána Tkáča z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v oblasti diagnostiky rakoviny prostaty inovatívnymi metódami. Informoval o tom vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda SAV Peter Samuely.

16.08.2018 12:15
Miroslav Koóš, Ján Tkáč, Peter Samuely, SAV Foto: ,
Na snímke zľava riaditeľ Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied Miroslav Koóš, chemik SAV a držiteľ ERC grantu Ján Tkáč a podpredseda SAV Peter Samuely počas tlačovej konferencie v Bratislave.
debata (1)

Ide zatiaľ o jediný ERC „Proof od concept“ grant na Slovensku, ktorý táto európska vedecká autorita odsúhlasila. „Projekt vznikol aj s podporou vedca Pavla Čekana a Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré reflektuje dlhodobú stratégiu rozvoja biomedicínskeho aplikovaného výskumu na Slovensku,“ povedal Samuely.

Cieľom grantu je aplikácia výsledkov základného výskumu do biomedicínskej praxe. „Podľa štatistík jeden z ôsmich mužov počas svojho života dostane toto ochorenie. Ročne zomrie na toto ochorenie 400 000 ľudí,“ povedal Tkáč.

Projekt zahŕňa komerčnú stratégiu, spôsob naplnenia regulačných podmienok, marketingovú stratégiu a predaj, cenovú analýzu a ekonomický potenciál produktu. V projekte sa kladie dôraz na diagnostiku rakoviny prostaty stanovením zmien v zložení sacharidov na povrchu prostatického špecifického antigénu (PSA).

Slovenské riešenie pre celý svet

V súčasnosti sa podľa Tkáča na diagnostiku ochorenia používa najmä stanovenie množstva PSA v krvi, tá je však značne nepresná. Analýza podľa Tkáča ukazuje, že slovenské riešenie môže poskytnúť signifikantne lepšie parametre diagnostiky so značnou cenovou výhodou, a tak sa uplatniť v klinickej praxi v celosvetovom rozsahu.

Vedci Ján Tkáč a Tomáš Berók predpokladajú, že príprava diagnostických kitov sa bude realizovať v dvoch formách, a to ako klinické testy pre onkologické pracoviská a nemocnice, druhou formou sú domáce testy pre bežnú verejnosť. Podľa Tkáča by sa výsledok v domácich testoch mohol dostaviť do desiatich minút, v klinických by to mohlo trvať zhruba hodinu.

Výsledky tejto vedecko-výskumnej činnosti by mohli byť uvedené na trh v roku 2021. „V budúcnosti by sme radi vyvinuli kity aj na diagnostiku iných ochorení, napríklad na ochorenie prsníka,“ dodal Tkáč. Zároveň podotkol, že ho zatiaľ aktuálna situácia v SAV až tak neohrozila. „Sme teraz v stave podpísania zmluvy s Bruselom,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #SAV #ministerstvo zdravotníctva #Ján Tkáč #ERC #Peter Samuely