Spermie od darcu? Brexit môže ovplyvniť jeho dostupnosť pre britské páry

Odchod Británie z Európskej únie bez dohody by mohol spôsobiť problémy aj britským párom, ktoré sa snažia počať dieťa pomocou spermií od darcu.

27.08.2018 08:47
spermie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
Agentúra AFP s odvolaním sa na dokument ministerstva zdravotníctva totiž upozornila, že by Briti po brexite bez dohody prišli aj o ľahký prístup do európskych spermobánk.

Jeden z dokumentov, ktoré predstavil minister pre brexit Dominic Raab a ktoré majú pripraviť Spojené kráľovstvo na možnosť odchodu z EÚ bez dohody, obsahuje podľa AFP tiež upozornenie, že by mohli nastať problémy v reprodukčnej medicíne.

Británia podľa dokumentu v minulom roku doviezla 3 000 dávok mužského semena z Dánska, malé množstvo z ďalších európskych krajín a 4 000 vzoriek zo Spojených štátov. Z únijných krajín do Británie vlani putovalo tiež zhruba 500 vajíčok a embryí.

Ak rokovania o dohode medzi Londýnom a Bruselom zlyhajú, nebude sa legislatíva EÚ o krvi, tkanivách a bunkách na Britániu vzťahovať, a dovážať tak na jej základe spermie a vajíčka nebude možné, upozornila vláda. Britské spermobanky by museli po 29. marci budúceho roka s európskymi partnermi uzatvoriť nové osobitné zmluvy.

V Británii výrazne klesol počet darcov spermií po tom, čo muži prišli zákonom z roku 2005 o právo na anonymitu.

Podľa Geethy Venkatovej, riaditeľky jednej z kliník reprodukčnej medicíny v Londýne, začínajú britskej páry, ktoré potrebujú k otehotneniu spermie od darcu, panikáriť. Legislatívne zmeny v Spojených štátoch totiž spôsobili, že spermie z USA doputujú do Británie až za tri mesiace, zatiaľ čo z Dánska v súčasnosti dovezenie vzorky trvá len týždeň. Nové bariéry a administratíva by mohli nielen predĺžiť čakaciu dobu, ale priniesť by mohli aj dodatočné náklady, varovala Venkatová.

„Ak nastane brexit bez dohody, nevieme, čo sa stane,“ upozornila riaditeľka reprodukčnej kliniky. „Už tak je to stresujúca procedúra a toto to len zhorší,“ dodala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #počatie #spermie #darca sprermií