Ak majú manželia rozdielny prístup k alkoholu, ich vzťah je nešťastnejší

Starší manželia, ktorí majú obaja rovnaký vzťah k alkoholu - či už abstinujú, alebo si doprajú pohárik, majú šťastnejšie manželstvo ako partneri, z ktorých pije len jeden.

03.09.2018 13:10
debata
Výskum ukázal, že sa partneri navzájom... Foto: SHUTTERSTOCK
dochodcovia vino Výskum ukázal, že sa partneri navzájom ovplyvňujú. Keď jeden z partnerov prestane piť, ten druhý by mal tiež.

Množstvo alkoholu pritom nehrá veľkú rolu. Tvrdia to americkí vedci, ktorí sa desať rokov pýtali 4 864 vydatých alebo ženatých osôb vo veku nad 50 rokov na ich prístup k alkoholu.

Z prieskumu, ktorého výsledky zverejnil odborný časopis Journals of Gerontology B: Psychological Sciences, takisto vyplynulo, že predovšetkým ženy sú vo vzťahu nespokojné, ak pijú len ony, a ich náprotivok nie. „Nechceme tým však povedať, že ľudia by mali piť viac alebo meniť to, ako pijú,“ povedala agentúre Reuters autorka štúdie Kira Birdittová, ktorá sa na Michiganskej univerzite venuje výskumu medziľudských vzťahov v dospelosti.

Dodala, že vedci si nie sú istí, prečo výskum dopadol práve takto. „Môže to byť dané tým, že páry, ktoré sa spoločne venujú rôznym voľnočasovým aktivitám, mávajú kvalitnejšie manželstvo,“ uviedla Birdittová. Inými slovami to podľa nej znamená, že pitie nemusí byť jediný dôvod, prečo spolu partneri dobre vychádzajú.

Účastníci štúdie, ktorá sa uskutočnila medzi rokmi 2006 až 2016, vypĺňali dotazníky a vedci s nimi tiež viedli rozhovory. Otázky sa týkali ich vzťahu k alkoholu – či pijú, koľko dní v týždni a v akom množstve. Vedci sa pýtali aj na vzťahy medzi manželmi, napríklad na to, či si myslia, že je na toho druhého spoľahnutie, či nie je príliš náročný či príliš kritický a či im ide náprotivok na nervy.

Výskum tiež ukázal, že sa partneri navzájom ovplyvňujú, uviedla Birdittová. Podľa nej to platí najmä v prípade starších manželov, ktorí spolu v dôchodku trávia veľa času. Keď jeden z partnerov prestane piť, ten druhý by mal tiež, súdi vedkyňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #nešťastie #šťastie #partneri #manželia