Ako dosiahnuť ploché brucho bez cvičenia

Tuk v brušnej oblasti mužov a ženy najviac trápi, pretože nevyzerá vôbec esteticky. Existujú však ľahké riešenia, ktoré sú na dosah všetkým a ktoré pomôžu znovu získať ploché brucho, píše taliansky denník Corriere della Sera.

27.09.2018 15:00
debata (1)
Vyskúšajte ľahké riešenia, ktoré sú na dosah... Foto: SHUTTERSTOCK
20-brucho-4x Vyskúšajte ľahké riešenia, ktoré sú na dosah všetkým a ktoré pomôžu znovu získať ploché brucho.

Používajte čo najmenej soľ. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča neprekračovať dennú dávku päť gramov. Ak konzumujeme soli viac, zadržiava soľ vodu a budeme nafúknutejší. Najlepší spôsob, ako sa zbaviť zvyku prisoľovať pokrmy, je odstrániť zo stola soľničku. Vyhýbajte sa hotovým jedlám, ktoré obsahujú veľa soli. Dávajte prednosť čerstvým potravinám.

Nežujte žuvačky. Niektorí ľudia žujú zo stresu a preto, aby nemali takú chuť do jedla, ale táto taktika môže mať nepríjemný vedľajší účinok: nafukuje brucho. Všetci prehĺtame vzduch, keď žujeme, ale množstvo prehltnutého vzduchu je rozhodne vyššie u toho, kto má rád žuvačky. Žuvačky bez cukru obsahujú okrem iného sorbitol, ktorý prispieva k fermentácii v črevách.

Nejedzte s otvorenými ústami. Jesť s otvorenými ústami jednak nesvedčí o dobrej výchove, a zároveň pritom zjeme rovnako toľko vzduchu ako jedla a brucho sa nafúkne.

Dajte si skontrolovať hormóny. Vedľajším účinkom hormonálnej dysfunkcie môže byť aj nafúknuté brucho, ktoré je okrem iného jedným z najväčších problémov, na ktoré sa sťažujú ženy v období menopauzy. Samozrejme, nemôžeme na tom byť rovnako ako v dvadsiatich rokoch, ale možno si dať skontrolovať, či máme hladinu hormónov zodpovedajúcu veku. Správna strava a cvičenie sú najlepšie metódou, ako si zabezpečiť optimálnu rovnováhu hormónov.

Pozor na zápchu. Aj chronická zápcha spôsobuje nafúknutie brucha. Vyhnúť sa tomu môžeme stravou bohatou na vlákninu.

Zelenina nafukuje. Kapustovité rastliny (kapusta, kel, karfiol, reďkev, ružičkový kel, brokolica, pekinská kapusta, chren, repa) patria k najzdravšej zelenine, ale bohužiaľ nafukujú brucho. Spôsobujú črevnú plynatosť, a preto je lepšie sa im vyhnúť.

Dostatok spánku. Spite dostatočne, lebo nedostatok spánku vedie k priberaniu a je pravdepodobné, že prebytočný tuk skončí priamo v bruchu.

Myslite na to, čo pijete. Dávajte si pozor na mlieko a sýtené nápoje. Pohár mlieka pred spaním nie je dobrý nápad, pretože mnohí ľudia majú problémy s jeho strávením. Pite predovšetkým vodu.

Dajte si na stôl misu s ovocím. Ovocie ako čerešne, jablká a pomaranče sú bohaté na kvercetin, ktorý pomáha znižovať zápal v bruchu.

Okoreňte si život. Fenikel, mäta pieporná či zázvor majú upokojujúci vplyv na brucho, pretože urýchľujú trávenie. A rýchlejšie trávenie znamená ploché brucho. Mäta znižuje množstvo vzduchu v žalúdku, zázvor pomáha pri nevoľnosti a zápale a fenikel je diuretický a pomáha v tom, aby sme nezadržiavali vodu.

Obmedzte pitie piva. Často počúvame o pivnom bruchu, a hoci je to kontroverzné a nie sú spoľahlivé dôkazy, že pivo nafukuje brucho, niet pochýb o tom, že je tento nápoj nabitý kalóriami. Navyše alkohol môže viesť k väčšiemu množeniu žalúdočných baktérií, ktoré vyrábajú plyn.

A chcete mať ploché brucho okamžite? Postavte sa vzpriamene! Napriamenie chrbtice predlžuje celé telo a vyzeráme tiež vyšší.

1 debata chyba