Vedci vyvinuli robotickú húsenicu schopnú dopraviť v tele liek

Hongkonskí vedci vyvinuli miniatúrnu robotickú húsenicu, ktorá vie "cestovať" telom a na potrebné miesto dopraviť liek.

28.09.2018 12:26
husenica Foto:
Miniatúrna robotická húsenica vie "cestovať" telom a na potrebné miesto dopraviť liek.
debata
Silikónová húsenica má množstvo nôh, ktoré sú len milimeter dlhé, a vnútri magnetické častice, vďaka ktorým môže byť prostredníctvom elektromagnetu dopravená na konkrétne miesto, napísal na svojom webe britský denník The Daily Telegraph.

Húsenica sa podľa neho dokáže pohybovať aj po klzkých povrchoch v ľudskom tele a nezastaví ju ani krv alebo hlien. „Rôznorodé povrchy a meniaca sa textúra rôznych tkanív vnútri ľudského tela znamenajú, že dopraviť niekam liek môže byť ťažké,“ povedal Wang Zuankai z fakulty strojného inžinierstva City University of Hong Kong, kde húsenica inšpirovaná prírodou vznikla.

Robot si ale podľa vedcov dokáže poradiť s rôznym terénom, vrátane prekážok desaťkrát vyšších, než je jeho noha. Zdvihne jeden svoj koniec až do uhla 90 stupňov a prekážku prekoná. Môže tiež niesť náklad stokrát ťažší, ako je on sám.

Hongkonskí vedci dúfajú, že sa im v nasledujúcich rokoch podarí húsenicu zdokonaliť tak, aby sa v tele po dokončení svojej úlohy rozložila. Predpokladá sa, že pacienti ju prehltnú alebo im bude aplikovaná do tela cez kožu.

debata chyba