Dlhé hľadenie na obrazovky má negatívny vplyv na deti

Ak trávia deti pred obrazovkami počítačov, televízie, tabletov alebo telefónov dlhšie ako dve hodiny denne, znižujú sa ich kognitívne schopnosti.

02.10.2018 16:00
debata
K zdravému režimu, ktorý odporúčajú kanadskí... Foto: SHUTTERSTOCK
22-dole-3x K zdravému režimu, ktorý odporúčajú kanadskí zdravotnícki odborníci, patrí menej ako dve hodiny pri obrazovkách, deväť až 11 hodín spánku a najmenej hodina fyzickej aktivity.
Hovorí o tom štúdia, ktorú zverejnil britský časopis The Lancet. Výsledky svojho výskumu ohlásili kanadskí vedci, ktorí porovnali pozorovanie 4 520 detí vo veku osem až jedenásť rokov z 20 miest v USA.

Deti z tejto skupiny strávili denne pred obrazovkami priemerne 3,6 hodiny. K zdravému režimu, ktorý odporúčajú kanadskí zdravotnícki odborníci, patrí menej ako dve hodiny pri obrazovkách, deväť až 11 hodín spánku a najmenej hodina fyzickej aktivity. Posledné kritérium splnilo len 18 percent detí zo sledovanej skupiny.

Celá skupina sa podrobila poznávacím testom pozostávajúcim zo slovných a pamäťových úloh a z testov reaktivity a koncentrácie. Preukázal sa veľmi úzky vzťah medzi poznávacími schopnosťami na jednej strane a časom stráveným spánkom a pri elektronike na druhej strane. Fyzická aktivita nemá na kognitívny stav detí taký priamy vplyv, zato ovplyvňuje ich zdravotný stav.

V skupine sa do všetkých troch odporúčaní vedcov vošiel iba jeden malý Američan z dvadsiatich.

Takmer tretina (29 percent) nesplnila ani jedno z troch odporúčaných kritérií – dostatočný spánok, rozumný čas pri elektronike a pohyb. Iba polovica detí (51 percent) spala dostatočne dlho, 37 percent ich pri obrazovkách trávilo menej ako dve hodiny a 18 percent sa pohybovalo aspoň hodinu denne.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #tablet #zdravie #Televízia #koncentrácia #telefón #obrazovka