Chudoba v detstve môže podľa vedcov ovplyvniť zdravie mozgu v starobe

"Chudoba v detstve môže mať vplyv na zdravie mozgu v starobe. Vyplýva to zo štúdie vedcov z českého Národného ústavu duševného zdravia (NUDZI), ktorá vyšla v odbornom časopise Neurology vydávanom Americkou akadémiou neurológie," povedal hovorca NUDZI Jan Červenka.

03.10.2018 08:47
staroba, pamäť, demencia, Alzheimer Foto:
U ľudí, ktorí sa v detstve zápasili s chudobou, vedci zistili okrem horších výsledkov v testoch kognitívnych schopností napríklad aj to, že dosiahli nižšie vzdelanie, mali depresie, boli menej fyzicky aktívni, viac obézni a menej zdraví.
debata
Výskumu sa zúčastnilo vyše 20 000 ľudí zo 16 európskych krajín a z rôznych sociálno-ekonomických i geografických podmienok.

Deti, ktoré vyrastajú v chudobe, dosahujú podľa štúdie v seniorskom veku horšie výsledky pri testoch kognitívnych schopností, čo sú myslenie, učenie, usudzovanie, pamäť a riešenie problémov. „Tak, ako starne telo, starne aj mozog. Avšak zdravie mozgu v starobe je u každého iné,“ povedala autorka štúdie, lekárka Pavla Čermáková z NUDZI.

Priemerný vek účastníkov štúdie bol na jej začiatku 71 rokov. Vyšetrenie absolvovali na začiatku výskumu a potom minimálne ešte raz po približne piatich rokoch. U ľudí, ktorí sa v detstve zápasili s chudobou, vedci zistili okrem horších výsledkov v testoch kognitívnych schopností aj odlišnosti v mnohých ďalších aspektoch. Napríklad dosiahli nižšie vzdelanie, častejšie vykazovali príznaky depresie, boli menej fyzicky aktívni, viac obézni a všeobecne menej zdraví.

„Čo do počtu účastníkov je naša štúdia najrozsiahlejšia na túto tému. Ukazuje, že prostredie, v ktorom vyrastáme, sa pasívne odráža v úrovni našich kognitívnych schopností v seniorskom veku. A len z časti je táto súvislosť vysvetlená ďalšími faktormi, ako sú napríklad vzdelanie, výskyt depresie alebo životný štýl. Avšak sociálno-ekonomické prostredie v detstve už nemá vplyv na to, akým spôsobom sa mozog aktívne bráni proti klesajúcim schopnostiam v starobe,“ doplnila Čermáková. Podľa nej by sa pri tvorbe stratégií, ktorých cieľom je chrániť zdravie mozgu v starobe, mala pozornosť výrazne sústrediť na obdobie detstva, kedy sa mozog vyvíja. Deťom, ktoré sa stretávajú s nejakou formou sociálneho či ekonomického znevýhodnenia, by podľa nej mala byť ponúknutá účinná pomoc.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #zdravie #štúdia #chudoba #detstvo #testy #kognitívne schopnosti