Nobelova cena za chémiu patrí vedcom, inšpirovaným silou evolúcie

Nobelovu cenu za chémiu za rok 2018 získala trojica vedcov Frances H. Arnoldová (USA), George P. Smith (USA) a Gregory P. Winter (Británia). Arnoldovú ocenili za "riadenú evolúciu enzýmov". Druhú časť ceny spoločne dostali Smith a Winter za "fágový displej peptidov a protilátok". Oznámila to v stredu švédska Kráľovská akadémia vied, ktorá cenu udeľuje.

03.10.2018 12:27 , aktualizované: 13:34
Frances H Arnoldová, George P. Smith, Gregory... Foto: ,
Laureáti Nobelovej ceny za chémiu Frances H Arnoldová, George P. Smith a Gregory P. Winter.
debata (10)

„Tohtoroční laureáti Nobelovej ceny za chémiu boli inšpirovaní silou evolúcie a použili rovnaké princípy – genetickú zmenu a selekciu, aby vyvinuli proteíny, ktoré riešia chemické problémy ľudstva,“ uvádza sa v zdôvodnení udelenia ocenenia.

Frances H. Arnoldová pôsobí na Kalifornskom technologickom inštitúte (CALTECH) v Pasadene. V roku 1993 sa jej podarilo uskutočniť prvú riadenú evolúciu enzýmov, teda proteínov, ktoré katalyzujú chemické reakcie. Odvtedy tieto metódy zdokonalila tak, že sa v súčasnosti už bežne využívajú pri vývoji nových katalyzátorov.

Druhú časť ceny si rozdelia George P. Smith z University of Missouri a Gregory P. Winter z Univerzity v Cambridgei.

George Smith v roku 1985 vyvinul metódu s názvom fágový displej, v rámci ktorej sa využíva vírus infikujúci baktérie na vývoj nových proteínov. Gregory Winter túto metódu použil na riadenú evolúciu protilátok s cieľom získania nových liečiv.

Vizitky tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za chémiu

Frances Arnoldová. Foto: SITA/AP, Heikki Saukkomaa
Frances Arnoldová Frances Arnoldová.

Frances H. Arnoldová (62)

  • Americká vedkyňa a inžinierka, priekopníčka metódy priamej evolúcie na vytvorenie užitočných biologických systémov vrátane enzýmov, metabolických ciest, genetických regulačných okruhov a organizmov.
  • Profesorka chemickej technológie, biotechniky a biochémie na Kalifornskom technologickom inštitúte (Caltech), kde študuje evolúciu a jej aplikáciu vo vede, lekárstve, chémii a energetike.
  • Jej výskum na Caltech sa zaoberá zelenou chémiou a alternatívnou energiou, vrátane vývoja vysoko aktívnych enzýmov a mikroorganizmov na premenu obnoviteľnej biomasy na palivo a chemikálie. Podieľala sa na mnohých patentovaných objavoch.
  • Narodila sa 25. júla 1956, v roku 1979 vyštudovala strojné a letecké inžinierstvo na univerzite v Princetone a doktorát z chemického inžinierstva získala na Kalifornskej univerzite v Berkeley. V roku 1986 prišla na Caltech.
  • Jej práca získala mnohé ocenenia. Je jednou z mála osôb, zvolených do všetkých troch národných akadémií v Spojených štátoch – Národnej akadémie vied, Národnej akadémie inžinierstva a Lekárskeho inštitútu. Tiež je členkou Americkej akadémie vied a umení, Americkej akadémie mikrobiológie a ďalších prestížnych inštitúcií.
  • V roku 2016 získala ako prvá žena Technologickú cenu tisícročia, jednu z najprestížnejších svetových cien v tejto oblasti, za svoje priekopnícke úsilie v oblasti priamej evolúcie.
  • Je dcérou nukleárneho fyzika Williama Howarda Arnolda a vyrastala na predmestí Pittsburghu. Na strednej škole odišla stopom do Washingtonu, kde protestovala proti vojne vo Vietname a v miestnom jazzovom klube si zarábala na živobytie ako servírka, tiež pracovala v taxislužbe.
  • Teraz žije v Kalifornii a má troch synov. V roku 2005 jej diagnostikovali rakovinu prsníka, ktorú úspešne prekonala. Je ešte len piatou ženou na svete s Nobelovou cenou za chémiu.
George P. Smith. Foto: SITA/AP, Marjorie Sable
George P. Smith George P. Smith.

George P. Smith (77)

  • Američan Smith od roku 1975 pôsobí, ako emeritný profesor biológie, na Missourskej univerzite v meste Columbia.
  • Vyštudoval Haverfordskú vysokú školu, doktorát z bakteriológie a imunológie získal na Harvarde a študoval aj na Dukeovej univerzite. Postgraduálne študoval a prednášal aj na Wisconsinskej univerzite, kde spolupracoval na výskume s britským vedcom Oliverom Smithiesom, nositeľom Nobelovej ceny za fyziku z roku 2007.
  • Publikoval desiatky článkov o štruktúre protilátok,
  • Narodil sa 10. marca 1941 v Norwalk v štáte Connecticut.
Gregory Winter. Foto: SITA/AP, Aga Machaj
Gregory Winter Gregory Winter.

Gregory Paul Winter (67)

  • Britský biochemik, ktorý je prednou osobnosťou a priekopníkom vo výskume monoklonálnych protilátok, ktoré sa využívajú v poslednom čase na liečbu niektorých ochorení (tzv. Imunoterapia), ako sú napríklad kardiovaskulárne ochorenia, autoimunitné ochorenia, roztrúsená skleróza alebo niekoľko druhov rakoviny.
  • V roku 1973 vyštudoval prírodné vedy na Trinity College v Cambridge, doktorát získal v roku 1977. Teraz stojí na čele tejto prestížnej vysokej školy.
  • Postgraduálne študoval v Laboratóriu molekulárnej biológie a na svojej alma mater teraz pôsobí ako profesor. Okrem toho bol riaditeľom jedného z vedeckých ústavov Cambridge. Založil tiež tri biotechnologické spoločnosti Domantis, ktorú kúpil gigant GlaxoSmithKline, Cambridge

Antibody Technology (pohltená firmou AstraZeneca) a Bicycle Therapeutics.

  • Narodil sa 14. apríla 1951 v Leicesteri. Okrem iných ocenení je sir Winter držiteľom Rádu britského impéria alebo Ceny princa Astúrskeho.

Nobelovu cenu za chémiu za rok 2017 získali Jacques Dubochet (Švajčiarsko), Joachim Frank (USA) a Richard Henderson (Británia) za vývoj kryoelektronickej mikroskopie pre určenie štruktúry biomolekúl v roztoku s vysokým rozlíšením.

Tohtoročná séria udeľovaní prestížnych Nobelových cien odštartovala v pondelok ohlásením laureátov ceny za fyziológiu alebo medicínu. V utorok vyhlásili držiteľov Nobelovej cenu za fyziku, v piatok bude známy laureát ceny za mier a v pondelok za ekonómiu. Cena za literatúru tento rok udelená nebude.

Súčasťou ocenenia v každej kategórii je finančná odmena vo výške deviatich miliónov švédskych korún (870-tisíc eur). Ceny budú slávnostne odovzdané 10. decembra, na deň výročia smrti Alfreda Nobela.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #Nobelova cena za chémiu