Pri fotení selfie zahynulo vo svete už 259 ľudí

Pri robení selfie zahynulo vo svete v uplynulých šiestich rokoch viac ako 250 ľudí, z toho najviac v Indii, Rusku, Spojených štátoch a Pakistane.

09.10.2018 06:00
Dánsko, Kodaň, selfie, mobil, tri dievčatá,... Foto:
Aj tento rok bolo zaznamenaných niekoľko smrteľných nehôd pri fotení selfie.
debata
Vyplýva to, podľa amerického denníka The Washington Post z výskumu vedcov z Celoindického inštitútu lekárskych vied v Dillí.

Vedci podľa Washington Postu analyzovali články v médiách o tragických nehodách spojených s robením fotografických autoportrétov v období od októbra 2011 do novembra 2017. Zistili, že najčastejšou príčinou 259 úmrtí bolo utopenie. Po ňom nasledovali dopravné nehody, napríklad pri fotení s prichádzajúcim vlakom, a pády z výšok. K ďalším príčinám patrili útoky zvierat, postrelenie a zasiahnutie elektrickým prúdom.

„Ak budete stáť na okraji malebného útesu alebo na vrchole vodopádu, dajte si pozor,keď budete robiť selfie. Mohla by to byť posledná vec, ktorú v živote urobíte,“ komentoval to Washington Post.

Podľa vedúceho štúdie Agama Bansala stojí za podobnými incidentami často snaha získať čo najlepší záber. „Keď len stojíte a fotíte sa napríklad s nejakou celebritou, nič sa nemôže stať. Ale keď fotíte a riskujete pri tom, môžee byť fotenie selfie nebezpečnou činnosťou,“ uviedol Bansal.

Obzvlášť znepokojivé podľa neho je, že obeťami sú väčšinou mladí ľudia. Navyše, nie všetky úmrtia pri fotení selfie sú zdokumentované.

Aj tento rok bolo zaznamenaných niekoľko smrteľných nehôd pri fotení selfie. V máji v Indii si jeden muž chce urobiť snímku so zraneným medveďom, šelma ho ale roztrhala. Minulý mesiac v Spojených štátoch spadol izraelský turista zo skaly v Yosemitskom národnom parku, keď sa snažil vyfotiť sa s vodopádom.

Riešením by podľa Bansala mohol byť zákaz selfie v rizikových zónach, ako sú napríklad vrcholy hôr alebo strechy výškových budov. Také opatrenia už v roku 2016 zaviedla po sérii úmrtí pri fotení autoportrétov indická Bombaj.

Výsledky štúdie zverejnili vedci v odbornom časopise Journal of Family Medicine and Primary Care.

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #úmrtie #štúdia #vedci #fotografovanie #selfie