Detská obezita sa na Blízkom východe rieši často chirurgicky

V Saudskej Arábii a na Blízkom východe všeobecne pribúda obéznych detí a dospievajúcich a stále viac ich podstupuje bariatrický zákrok.

11.10.2018 16:21
shutterstock 96599902 Foto:
Obezita trápi v súčasnosti množstvo detí. V Saudskej Arábii a na Blízkom východe to riešia bariatrickým zákrokom.
debata

Informoval o tom server Arab News. Podľa neho chirurgovia chcú zosilniť kampaň prevencie obezity v domácnostiach i na školách. Príčinou priberania detí je podľa nich sedavý spôsob života a konzumácia nevhodného jedla.

Profesor Aájid Kahtání z Univerzity kráľa Saúda povedal, že v minulých desiatich rokoch vykonal bariatrický zákrok u 2 900 detí a dospievajúcich. Medzi jeho pacientmi bol štvorročný chlapec, ktorý vážil 70 kilogramov. „Tá váha ho zabíjala. Za rok zhodil skoro 20 kilogramov, zachránilo mu to život,“ povedal Kahtání o tomto prípade.

Pre bariatrickú operáciu, ktorá má ľuďom pomôcť riešiť obezitu, sa v Saudskej Arábii vyberajú ľudia trpiaci morbídnou obezitou, ktorých index telesnej hmotnosti (BMI) je vyšší ako 40, a ďalej obézni s BMI nad 30. Ideálna hodnota tohto indexu, počítaného zo vzťahu váhy a výšky, je medzi 18,5 a 25. Pri operácii sa chirurgickými metódami obmedzí kapacita žalúdka.

Podľa Kahtáního je na Blízkom východe stále viac detí, ktoré majú tento zákrok za sebou. V regióne takisto pribúda obézna mládež. „Podľa štúdií má nadváhu alebo trpí obezitou 20 až 30 percent ľudí do 18 rokov. Vo všetkých štátoch oblasti Perzského zálivu je to rovnaké,“ povedal profesor. Do Saudskej Arábie za ním prichádzajú rodiny z celého Blízkeho východu. Lekár metódu obhajuje a hovorí, že takto radikálne možno znížiť váhu u dieťaťa akéhokoľvek veku, ak váha ohrozuje jeho zdravie.

Niektoré štáty stanovujú pre bariatrický zákrok hraničný vek pacienta – v Spojených arabských emirátoch je to 18 rokov. Kahtání nemá obavy z negatívneho vplyvu zákroku napríklad na ďalší vývoj detí. Publikoval štúdiu, v ktorej počas piatich rokov sledovali dve skupiny detí – jedna bola po bariatrickom zákroku, druhá podstupovala tradičné metódy na zníženie váhy. Deti po zákroku za toto obdobie v priemere vyrástli o desať centimetrov viac než deti v druhej skupine. Kahtání to vysvetľuje tým, že obezita rast potláča.

Za svoju kariéru vykonal bariatrický zákrok na 10 000 ľuďoch. Bol medzi nimi aj dvadsaťjedenročný človek, ktorý vážil 610 kilogramov a dnes má 68 kíl.

debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #štúdia #obezita #detská obezita #chirurgický zákrok #bariatrický zákrok #obézna mládež