Zhlboka dýchať a bzučať. Triky, ktoré vám pomôžu zaspať

Mali ste niekedy problém s zaspaním? Šesť dospelých z desiatich podľa britskej Hertfordshireskej univerzity priznáva, že áno.

19.10.2018 14:23
slovek, spanok, postel Foto:
Podľa údajov britskej národnej zdravotníckej služby trpia bábätká, predškoláci a dokonca aj staršie deti takými poruchami, ako je nespavosť či spánkové apnoe.
debata
A stúpa aj počet detí, ktoré končia v nemocniciach kvôli spánkovým poruchám. Podľa údajov britskej národnej zdravotníckej služby trpia bábätká, predškoláci a dokonca aj staršie deti takými poruchami, ako je nespavosť či spánkové apnoe.

V tomto roku zistila štúdia Glasgowskej univerzity, že narušené spánkové vzorce môžu viesť k zvýšenej možnosti rozvoja porúch nálady a depresii. Spánková deprivácia tiež môže podporiť priberanie na váhe kvôli zmenám hormónov, ktoré regulujú hlad a chuť na jedlo.

Denník The Sun prináša niekoľko tipov, ako zaspať a spať kvalitnejšie:

Hlboko dýchajte

Veľmi jednoduchým trikom, ako sa upokojiť a pripraviť na spánok, je podľa „spánkovej guru“ žijúcej v Taliansku Alison Francisova dýchanie. „Nemôžeme kontrolovať svoje srdce, hormóny či mozog, ale keď zmeníme vzorec dýchania, zmeníme srdcový tep a upokojíme myseľ,“ povedala. „Vystresovaný nespavec dýcha plytko a krátko, čo v organizme vyvoláva reakciu bojuj alebo uteč. Ak prehĺbite dýchanie, ako keď organizmus odpočíva, idete do postele pokojní a dokážete zaspať.“

Bzučte ako včela

Ďalším trikom, ako sa pred spaním upokojiť, je bzučať ako včela. Bzučanie – v joge známe ako brahmarí pránájáma – podľa Francisovej vytvára „hlboké, liečivé vibrácie“, ktoré uvoľňujú myseľ a nervový systém. Môže tiež telu pomôcť vyprodukovať viac melatonínu a zbaviť sa negatívnych emócií. Jediné, čo musíte urobiť, je zavrieť oči, nadýchnuť sa nosom a bzučivo vydychovať.

Zbavte sa modrého svetla

Váš telefón, iPad, laptop – všetko vyžaruje modré svetlo, ktoré telu bráni produkovať melatonín, pretože si začne myslieť, že je vlastne deň. Modrá je energetická farba – nebo je modré. Počas dňa ju potrebujete, aby ste sa udržali v chode, ale ak sa vystavíte modrému svetlu večer, telo nedokáže vypnúť.

Aby ste proti tomu bojovali, mali by ste sa obklopiť červeným, žltým a oranžovým svetlom. Pokúste sa zo spálne odstrániť všetku techniku a doprajte si pred spaním „technologickú očistu“ v podobe časového úseku, keď sa nepozeráte do žiadneho modrého svetla. Pokiaľ už musíte pracovať s laptopom pred spaním, môžete si stiahnuť aplikácie, ktoré zmenia svetlo vydávané v noci laptopom na jantárové.

Veďte si denník

Úzkosť sa pre mnohých z nás stáva čím ďalej, tým pálčivejším problémom. A ak neodídete zo zamestnania a nezačnete ignorovať vlastnú rodinu, nie je pravdepodobné, že každodenné stresy len tak zmiznú. Vedenie denníka, do ktorého na konci dňa z mysle prenesiete všetky svoje myšlienky, môže byť očistné a zároveň je to spôsob, ako uvoľniť napätie.

Vyrozprávajte sa

Počas dňa zvyčajne nemáme veľa času spracovať všetko, čo sa stalo. Doplnkom alebo alternatívou k vedeniu denníka je porozprávať sa s partnerom či partnerkou, so spolubývajúcimi alebo s príbuznými. Tým získate príležitosť zveriť sa a užiť si chvíľu spolupatričnosť s ľuďmi, ktorým na vás záleží.

Choďte sa prejsť

Už ste niekedy strávili večer prechádzkou vonku a začali zívať? O to sa postaral všetok ten kyslík, ktorý vám prúdi do organizmu. A tiež vystavenie prirodzenému svetlu podporuje produkciu sérotonínu a melatonínu. Takže prechádzka po večeri vám nielen pomôže s trávením, ale tiež vás pripraví na spánok.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #spánok #posteľ #nespavosť #dýchanie #poruchy spánku #apnoe