"Zimný" čas je podľa vedcov zdraviu prospešnejší ako stály "letný"

Medzinárodné odborné spoločnosti zaoberajúce sa výskumom biologických rytmov a ich ovplyvnením svetlom zaslali svoje stanovisko k zmene času sektoru vlády väčšiny členských štátov Európskej únie.

02.11.2018 14:02
zmena času, hodiny, letný čas, zimný čas, čas Foto:
Vedci odporúčajú zavedenie ustáleného štandardného času, tiež označovaného ako "zimný", za prospešnejšie zdraviu celej spoločnosti ako stály "letný" čas.
debata (5)
Vedci v ňom odporúčajú zavedenie ustáleného štandardného času, tiež označovaného ako „zimný“, za prospešnejšie zdraviu celej spoločnosti ako stály „letný“ čas.

Svoje odporúčania vedci formulovali v nadväznosti na iniciatívu Európskej komisie, aby bola v Európskej únii opustená prax každoročných zmien času na jar a na jeseň. Alena Sumová, ktorá vedie oddelenie zaoberajúce sa chronobiológiou vo fyziologickom ústave Akadémie vied ČR a je tiež vedeckým sekretárom Európskej spoločnosti biologických rytmov (EBRS) zdôrazňuje: „Vedecké dôkazy, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, naznačujú, že zavedenie trvalého štandardného teda "zimného“ času je najlepšou voľbou pre verejné zdravie. Jeho ponechanie celoročne zabezpečí ľuďom v zime viac expozície ranného svetla a v lete budú ľudia menej vystavení večernému svetlu. Tým sa lepšie synchronizujú ich biologické hodiny a spánok bude nastavený na skorší čas vo vzťahu k pracovnej dobe a školskému času. Ľudia budú celkovo psychicky zdravší a pracovné i školské výkony sa zlepšia."

Výskumy ukazujú, že „zimný“ čas v porovnaní s „letným“ znižuje pocit chronického jetlagu (tzv. „sociálny jetlag“). Tým zlepšuje kvalitu spánku, je zdravší pre ľudské srdce a má pozitívny vplyv na telesnú hmotnosť. Je dokázaná aj jeho súvislosť so znížením spotreby alkoholu a tabaku aj nižším výskytom nádorových ochorení.

„Zrušenie zmien času ponúka teraz jedinečnú príležitosť na zlepšenie celkového zdravia spoločnosti zavedením stáleho štandardného času,“ dodáva Sumová.

Chronobiológia skúma vplyv denných rytmov a sezónnych zmien u živých organizmov a za tieto objavy získala Nobelovu cenu za rok 2017.

Stanovisko schválili odborné spoločnosti Európska spoločnosť biologických rytmov, Európska spoločnosť pre výskum spánku a Spoločnosť pre výskum biologických rytmov a odoslali ho Európskej komisii pre zmenu času.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #biologické hodiny #zimný čas #letný čas #zmena času #jetlag