Sexuálna anorexia ako diagnóza?

Záujem o sex je prirodzený, avšak sú ľudia, ktorí oň majú len malý záujem, alebo je im úplne ľahostajný. Venoval sa tomu nedávno aj španielsky denník El País.

04.11.2018 06:00
sex, vzťah, intimity, problém Foto:
Psychologička Emma Ribasová, expertka na manželskú psychoterapiu, uvádza ako možné príčiny nezáujmu o sex nedostatok sebaúcty či konfliktné situácie medzi partnermi.
debata (16)
Španielsko práve diskutuje o takzvanej sexuálnej anorexii, o forme úplného alebo takmer úplného odmietania sexu, za ktorú môžu veľmi rozmanité dôvody, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Psychologička Emma Ribasová, expertka na manželskú psychoterapiu, uvádza ako možné príčiny nezáujmu o sex nedostatok sebaúcty či konfliktné situácie medzi partnermi. Sú však problémy, ktoré môžu mať hlbšie korene, ako je to, že človek v minulosti zažil sexuálne násilie.

Do úvahy tiež prichádza úloha veľmi prísnej výchovy, ktorá môže vytvoriť o sexe predstavu ako o potenciálne nebezpečnej aktivite namiesto toho, aby ho predstavovala ako prirodzené vyvrcholenie ľudského citu a lásky a ako nástroj reprodukcie.

Rovnako ako mentálna anorexia môže viesť k odmietaniu jedla, tak aj sexuálne anorexia môže viesť nielen k strate významnej príležitosti k radosti, ale aj k strate partnera a podstatnej súčasti vlastnej existencie.

Odmietanie sexuality môže nadobúdať rôzne podoby a jeho klasifikácia je problematická. Napríklad DSM 5, posledná verzia Diagnostického a štatistického manuálu Americkej psychiatrickej asociácie, biblie psychiatrov, síce nezmieňuje termín sexuálna anorexia, ale označuje to za poruchu nazvanú sexuálna averzia a definovanú ako pretrvávajúci či príležitostný odpor voči všetkým alebo takmer všetkým sexuálnym kontaktom.

Výskum potvrdil jej existenciu

Výskum zahŕňajúci viac ako 4 000 osôb, predovšetkým žien, ukázal, že tento druh problémov existuje a je častý.

Profesorka Charmaine Borgovia z Groningenskej univerzity v Holandsku uvádza, že viac ako 30 percent opýtaných účastníkov tejto štúdie malo skúsenosť z vlastného života s momentmi odporu voči sexu. Z týchto 30 percent asi štyri percentá respondentov vykazovali symptómy, ktoré zodpovedajú diagnóze poruchy označovanej ako sexuálna averzia: nedostatok záujmu k sexuálnym aktivitám, chýbajúce erotické fantázie, chladná či odťažitá reakcia na partnerove pokusy o sexuálne zblíženie a malé alebo žiadne sexuálne uspokojenie.

Iná veľká štúdia realizovaná v Spojených štátoch, v rámci ktorej bolo oslovených viac ako 30 000 žien, ukázala, že problémy so sexuálnou túžbou, hoci nie patologické, sú častejšie u žien: 43 percent opýtaných žien uviedlo, že sa ocitlo v situácii, keď malo len nepatrný záujem o sex, a 22 percent odpovedalo, že pociťovalo rôzne formy stresu spojeného so sexom.

Podľa sexuologičky Judith Viudesovej z Centra psychoterapie a sexuológie v španielskej Valencii je možné prekonať prejavy sexuálnej anorexie s pomocou terapeuta, odborníka na kognitívne techniky, ale aj tak, že sa postihnutá osoba začne postupne vystavovať stimulom, z ktorých má obavy. Liečba musí byť komplexná a nesmie sa zameriavať len na sexuálne problémy, ale musí byť orientovaná na všetko, čo s tým súvisí, ako je strach zo zblíženia a telesnej blízkosti, pocit zraniteľnosti. Jej cieľom musí byť prekonanie strachu zo sexuality, ale predovšetkým z medziľudských vzťahov, ktoré slúžia k tomu, aby človek mohol viesť uspokojivý osobný život.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #sexualita #ľudia #sexuálny život #psychoterapia #sexuálna anorexia