Nový projekt má dekódovať DNA všetkých druhov živočíchov a rastlín

Medzinárodné zoskupenie vedcov spustilo obrí projekt, počas ktorého chcú v nasledujúcich desiatich rokoch dekódovať genetickú informáciu všetkých živočíšnych a rastlinných druhov.

08.11.2018 00:00
DNA, genetika Foto:
Na prečítaní DNA 1,5 milióna druhov sa budú podieľať dve desiatky inštitúcií po celom svete a projekt má stáť okolo 4,7 miliardy dolárov.
debata
Na prečítaní DNA 1,5 milióna druhov sa budú podieľať dve desiatky inštitúcií po celom svete a projekt má stáť okolo 4,7 miliardy dolárov.

Iniciatíva sa uskutoční pod vedením vedcov z Kalifornskej univerzity, ktorí prirovnávajú tento počin vo svojom odbore k ďalšiemu ambicióznemu projektu v dejinách ľudstva, ktorým bol úspešný let na Mesiac. Kompletné dáta získané vďaka spracovaniu DNA všetkých druhov potom majú byť základňou pre ďalší rozvoj mnohých vedeckých odborov, domnieva sa šéf projektu, americký biológ Harris Lewin.

„Bude to obrovská studnica pre nové objavy, pre porozumenie zákonitostí života a tomu, ako funguje evolúcia, a pre nové prístupy k ochrane vzácnych a ohrozených druhov,“ uviedol Lewin pri otvorení projektu v Londýne. „Nutne potrebujeme vytvoriť akýsi katalóg súčasného života na Zemi. Nebudeme sa o to snažiť, pretože je to ľahké, ale preto, že je dôležité to urobiť,“ dodal.

V súčasnosti majú vedci k dispozícii kompletné genetické informácie o približne 3 500 druhoch živočíchov a rastlín, čo je zhruba 0,2 percenta z celkového počtu. Na zbere dát sa bude podieľať celkovo 17 inštitúcií, ktoré si rozdelia úlohy. Napríklad britský inštitút Wellcome Trust Sanger Institute (WTSI) má určiť gény 66 000 druhov žijúcich v Británii. Čínska strana chce prispieť prečítaním génov 10 000 druhov rastlín, americkí vedci sa zase hodlajú zamerať na genetické informácie desiatok tisíc druhov stavovcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #živočíchy #rastliny #ohrozené druhy #genetické informácie